Orbán odkazuje Dzurindovi: Dosť bolo ponižovania, Slováci a Maďari si zaslúžia viac!
19 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Konzervatívny denník Postoj uverejnil reakciu maďarského premiéra Viktora Orbána na Mikuláša Dzurindu, ktorý odmietol Orbánovu víziu silnej a jednotnej V4 ako protiváhy Nemecka a Francúzska.


Nedávny veľký rozhovor Postoja s maďarským premiérom vyvolal naozaj obrovskú, širokospektrálnu odozvu, ktorá stále pretrváva. Reagovali naň mnohé osobnosti politického života. Jedným z nich bol bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Ten Orbánovu víziu silnej V4, podľa ktorej by sme mali vytvoriť protiváhu proti nemecko-francúzskemu tandemu, celkom zmietol zo stola. Podľa Dzurindu je tento prístup škodlivý a kontraproduktívny, lebo oslabí pocit vzájomnej dôvery a európskej spolupatričnosti. Reakcia Viktora Orbána na seba nenechala dlho čakať.
Nemecko, Francúzsko, V4

Orbán píše, že Dzurinda odmieta jeho návrh, podľa ktorého by sa krajiny V4 mali snažiť o to, aby Európsku úniu otáčajúcu sa okolo nemecko-francúzskej osi pretransformovali na trojpilierové mocenské centrum Nemecko – Francúzsko – V4.

Pokračuje tým, že jeho predstava je, samozrejme, realizovateľná iba pod poľským vedením V4, ale Mikuláš (Dzurinda) svoje odmietnutie týmto nezdôvodňuje. Podľa Dzurindovej teórie by Orbánov návrh len posilňoval vnútornú roztrieštenosť Európskej únie, nezjednocoval, ale rozložil ju.

Slovenskí expremiéri hodnotia Orbána. Dzurinda: Chce si iba za každú cenu udržať moc
Bývalí slovenskí premiéri Mikuláš Dzurinda, Robert Fico, Peter Pellegrini a Ján Čarnogurský reagovali na tézy Viktora Orbána o strednej Európe a EÚ. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Potrebujeme spoločný a rázny postup

Maďarský premiér však túto otázku nepovažuje za teoretickú. Podľa neho je až príliš praktická. A má byť faktom, že krajinám V4 sa v rámci únie nepodarilo dosiahnuť adekvátne presadenie svojich záujmov. Ako Stredoeurópania znášame viditeľnú diskrimináciu, čo považuje za fakt. Tvrdí, že keď nevystúpime ráznejšie a spoločne, táto situácia sa ani nezmení.
Ponižujú, diktujú a vyciciavajú

Dôsledkom súčasného usporiadania vnútorného trhu má byť, že európsky trh občanovi Francúzska prináša dodatočný príjem v hodnote 1 074 eur, občanovi Nemecka 1 046 eur, občanovi Slovenskej republiky 537 a občanovi Maďarska 408 eur, čo sú údaje z roku 2016.

"Ďalej, ak prílev financií do krajín V4 cez transfery EÚ porovnáme zo ziskom z príjmov a dividend vyvezených z našich krajín, ukazuje sa, aké významné straty znášame/utrpíme. V prípade Maďarska rozdiel predstavuje 80 percent a v prípade Slovenskej republiky viac ako 90 percent," upozorňuje maďarský premiér.

Dag Daniš dáva Orbánovi za pravdu. Stredná Európa má budúcnosť. Liberálov triafa šľak
Dag Daniš vo svojej pravidelnej rubrike 7 dní v kocke komentoval rozhovor s Viktorom Orbánom. A dal Orbánovi za pravdu. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Peter Sulek


V prípade priamo riadených programov EÚ hovorí o nielen žalostnej, ale aj ponižujúcej disproporcii (napríklad Horizont 2020). Zdôrazňuje, že krajiny, ktoré vstúpili do EÚ po roku 2004, získali 5,1 percenta z pomoci, pritom počet ich obyvateľov predstavuje viac ako 20 percent únie a naše návrhy, ktoré by riešili geografickú nerovnováhu, zmietli.

Orbán ďalej tvrdí, že smernice o vysielaní pracovníkov preformulovali v neprospech a na úkor V4. Prvý balík opatrení v oblasti mobility našich dopravcov urážlivo a škodlivo znevýhodnil. "A to som ešte nenapísal o odlive mozgov a povinných kvótach pri prerozdeľovaní migrantov a ani o dvojakom metri uplatňovanom voči nám," dodal.
Zaslúžime si viac

V závere sa rečnícky pýta Mikuláša, ako ho familiárne oslovil, či by sme sa konečne nemali správať ako rovnocenné štáty voči západným členským krajinám. Či nie je najvyšší čas, aby sme sa zorganizovali a postavili sa za vlastné záujmy. A že z akého dôvodu by sme mali ostať naďalej naivkami EÚ.

"Slováci a Maďari si zaslúžia viac," uzatvoril Orbán.

VEĽKÝ ROZHOVOR Viktor Orbán: Žijeme v liberálnej nedemokracii
Portál Postoj priniesol veľký a vskutku zaujímavý rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Peter Sulek