Smer chce odvolávať ministra zdravotníctva, ak do pondelka nevyrieši očkovacie certifikáty (AKTUALIZOVANÉ)
18 | 05 | 2021 I tasr

Opozičný Smer-SD chce iniciovať odvolávanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), ak sa do pondelka 24. mája nevyrieši problém s certifikátmi o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19.


Vyhlásil to šéf strany Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Upozornil, že Slovensko nie je súčasťou dohody okolitých krajín o voľnom cestovaní, pretože nemáme jednotný certifikát.

Chce, aby Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyriešilo tento problém do pondelka.

Upozornil, že Slovensko nie je súčasťou dohody okolitých krajín o voľnom cestovaní, pretože nemáme jednotný certifikát. Chce, aby Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyriešilo tento problém do pondelka, aby mohli mať Slováci k dispozícii medzinárodne uznávaný certifikát, ktorý im umožní voľne cestovať.

"Zodpovednosť ministra zdravotníctva je na prvom mieste. A už sa musí skončiť doba, keď sa robia zlé veci a nevyvodzuje sa z toho žiadna zodpovednosť," povedal Fico a poukázal na viaceré pochybnosti v súvislosti s nákupom testov, ale aj na nejasnosti pri nákupe ruskej vakcíny Sputnik V. Pri prípadnom odvolávaní sa preto chcú pýtať Lengvarského aj na tieto záležitosti.

Šéf Smeru-SD upozornil, že v krajine sa očkuje už takmer pol roka a Slovensko nemá jednotný certifikát o absolvovaní očkovania. "Členovia vlády SR a zodpovední nie sú schopní zabezpečiť jednotné potvrdenie o tom, že človek podstúpil očkovanie," skonštatoval.

Na podanie návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi treba 30 podpisov od poslancov Národnej rady (NR) SR. Okrem 26 podpisov poslancov za Smer-SD by mohli podľa Fica získať podporu aj u nezaradených poslancov, napríklad od skupiny okolo odídenca zo Smeru-SD Jána Podmanického.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok (17. 5.) uviedlo, že "intenzívne pracuje na univerzálnom tlačive, ktoré človek dostane po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a ktoré bude aj medzinárodne uznávaným dokladom." Konkrétne riešenie má predstaviť v najbližších dňoch. Ak niekto potrebuje vycestovať, má podľa MZ kontaktovať svojho všeobecného lekára a požiadať ho o potvrdenie očkovania do Medzinárodného očkovacieho preukazu.

Kajetán Kičura zostáva vo väzbe, súd zamietol jeho sťažnosť
Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán K. zostáva vo väzbe. Najvyšší súd (NS) SR v utorok zamietol jeho sťažnosť voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | tasr