WHO žiada Big Pharmu o všetky údaje o vakcínach. Aj tie negatívne
08 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Medzinárodné regulačné úrady pre koalíciu liekov (ICMRA) sa obuli do farmaceutického priemyslu. Musí poskytnúť rozsiahly prístup ku klinickým údajom o nových liekoch a vakcínach, informuje portál RT.




"Pandémia Covid-19 odhalila, aký dôležitý je prístup verejnosti k údajom," uviedli organizácie v piatok v spoločnom vyhlásení. „ICMRA a WHO vyzývajú farmaceutický priemysel, aby sa v krátkych termínoch a bez čakania na právne zmeny zaviazali poskytnúť dobrovoľný neobmedzený prístup k údajom o výsledkoch skúšok.“
Informácie pre verejnosť

Organizácie uviedli, že by sa mali zverejňovať pozitívne aj negatívne údaje z klinických štúdií, bez redukcie dôverných informácií z dôvodu „prevažujúceho záujmu o verejné zdravie“ v úplnejších informáciách.

ICMRA a WHO tiež tvrdia, že väčšia transparentnosť pomôže vyhnúť sa „nesprávnym regulačným rozhodnutiam“, ktoré môžu mať vplyv na pacientov užívajúcich lieky.

Nová štúdia: Ivermektín znížil úmrtnosť v ťažkých prípadoch Covidu
Výsledky novej klinickej štúdie poukazujú na ďalšie výhody ivermektínu vo vzťahu k liečbe COVID-19, informuje portál trialsitenews.com. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


„Za nedostatočný prístup verejnosti k negatívnym skúškam sa považuje zdroj zaujatosti, ktorý oslabuje závery systematických prehľadov a poskytuje falošný pocit ubezpečenia o bezpečnosti alebo účinnosti lieku,“ dodáva sa vo vyhlásení.
Duševné vlastníctvo

Tieto komentáre prišli iba jeden deň po tom, čo WHO podporila rozhodnutie administratívy amerického prezidenta Joe Bidena tento týždeň dočasne upustiť od patentovej ochrany vakcín proti koronavírusu.

Tento krok, ktorý nahneval niektoré farmaceutické spoločnosti, označil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus za „monumentálny okamih v boji proti Covid-19“.

Chlapi pozor! U tých plešatých je až o 2,5 krát vyššia šanca ťažkého Covidu
Vedci varujú, že závažné prípady COVID-19 sú u plešatých mužov 2,5-krát pravdepodobnejšie ako u tých, ktorí s vypadávaním vlasov nemajú problém, informuje Daily Mail. Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Podporovatelia plánov tvrdia, že väčšia transparentnosť farmaceutických spoločností podporí výrobu očkovacích látok, čo pomôže zvýšiť tok vakcín do krajín, ako je India, ktoré v súčasnosti čelia nárazom Covid-19.

Kritici návrhov medzitým namietajú, že vzdanie sa práv duševného vlastníctva pre vakcíny môže trvať roky a nemusí nevyhnutne viesť k väčšej dostupnosti vakcín v oblastiach, ktoré to najviac potrebujú, alebo v chudobnejších krajinách.

Putin o ruských vakcínach: „Jednoduché a spoľahlivé ako útočná puška Kalašnikov“
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková