Župana Trnku obviňujú z nezákonnosti, diskriminácie a vydierania
06 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, obviňuje Trnku z protizákonného konania. O pomoc prosí aj Milana Krajniaka a prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, informuje portál SME.

Košický samosprávny kraj sa ho mal dopustiť pri výpočte finančného príspevku. Ten bol určený na prevádzku neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Asociácia obviňuje Trnku z nezákonnosti, diskriminácie a vydierania.

Finančný príspevok je podľa asociácie na rok 2021 radikálne nižší ako vlani. V niektorých prípadoch aj o 40 percent. To je pre zariadenia likvidačné, prináša portál SME.
Asociácia v otvorenom liste žiada zmenu

Predsedu KSK Rastislava Trnku upozorňujú, aby dodatky k zmluvám všetkých neverejných poskytovateľov zmenil. Žiadajú, aby finančný príspevok bol minimálne na úrovni minulého roka. A to vo všetkých druhoch služieb.

„Inak vaše rozhodnutie odsúdi na zánik tých neverejných poskytovateľov, ktorým odmietate priznať zákonný nárok na riadny FPP vyrátaný podľa zákona a logiky navyšovania nákladov v minulom roku. Nehovoriac o morálke," prináša vyjadrenie predsedníčky APSS Anny Ghannamovej portál SME.

Ako sa šetrí v Prešovskej nemocnici
Približne päťdesiat nahnevaných rómskych žien sa včera pred kamerami TV Markíza dožadovalo vyplatenia miezd za týždne upratovania vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, píše Facebookový profil Feministky.sk Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Neverejní poskytovatelia v kraji sa dohodli spísať petíciu a budú sa brániť

KSK na tento krok neverejných poskytovateľov sociálnych služieb reagoval. Zvolali rokovanie, na ktoré pozvali len tých neverejných poskytovateľov, ktorí poskytujú službu špecializované zariadenie (ŠZ).

Tým ponúkli druhý dodatok k zmluve. Vyrovná sa im výška FPP na úroveň minulého roka. Ale v inej službe, ako je domov sociálnych služieb (DSS), zostane znížená, informuje ďalej portál SME.

Zariadenia ale najskôr museli podpísať dodatok o znížení FPP na DSS. Ak by tak neurobili, kraj by nepodpísal dorovnanie na úroveň minulého roka v ŠZ.
Ghannamová hovorí o vážnej diskriminácii neverejných poskytovateľov

„Konanie KSK je diskriminačné a neprijateľné. Takéto podmieňovania sú podľa nášho názoru vydieraním. V správaní sa verejného činiteľa či orgánu absolútne neprijateľné," napísala Ghannamová v otvorenom liste Trnkovi.

Podľa portálu SME v liste poukazuje aj na to, že iné vyššie územné celky nechali finančný príspevok na úrovni minulého roka, alebo ho zvýšili.

„Porovnali sme náklady KSK na ich verejné zariadenia sociálnych služieb a finančné príspevky, ktoré dával kraj neverejným poskytovateľom od roku 2016 do roku 2020. Pri verejných náklady KSK stúpajú. Pri neverejných klesajú. Toto je dôkaz o vážnej diskriminácii, ktorú páchate na odkázaných občanoch kraja, ktorí sú umiestnení u neverejných poskytovateľov." Prináša portál SME z listu Ghannamovej predsedovi Trnkovi.

Kým ľudia "padajú na hubu," vnútro kupuje od Malchárka limuzíny s masážnymi sedadlami za 160-tisíc eur!
Papalášizmus najhrubšieho zrna. Aj tak by sa dal nazvať najnovší počin ministerstva vnútra pod vedením Romana Mikulca z OĽANO. V časoch, keď ľudia padajú na hubu, mnohé slovenské rodiny musia riešiť existenčné problémy, vyberá limuzíny v cene... Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | René Skalný