Chce byť Heger prvým, kto poslušne zavedie Covid pasy? Čo o nich vieme? Pýta sa Podmanický
29 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Očkovanie proti COVID-19 nesie zo sebou nielen väčšiu slobodu pohybu, ale aj isté problémy. Týkajú sa najmä COVID-pasov, s ktorými sa v týchto dňoch už zaoberá aj Európska únia. A práve to vo svojom statuse kritizuje poslanec Ján Podmanický zo Smeru-SD.


COVID pasy majú byť akousi vstupenkou na cesty po zahraničí, jednota však nepanuje v tom, čo by mali obsahovať, respektíve očkovanie akými vakcínami sa bude uznávať. Podľa Jána Podmanického sú takéto pasy ďalším obmedzením ľudských práv, čo vysvetľuje aj na sociálnej sieti.
O Covid pasoch nevieme skoro nič a nepoznáme ani podmienky

„Vyzerá to tak, že premiér Heger ani pri najlepšej vôli nebude autonómny politický líder, ale len vzorný úradníček, ktorý bude disciplinovane plniť pokyny z Bruselu. Ako ináč si vysvetliť jeho slová, že Slovensko urobí všetko pre to, aby stihlo termíny na zavedenie COVID pasov?“ píše hneď v úvode Podmanický a dodáva, že všetci normálni ľudia na Slovensku vedia, že COVID psy sú ďalším obrovským zásahom do slobôd ľudí a mali by sme byť veľmi opatrní pri ich zavádzaní. „COVID pasy sú jednoznačným obmedzením slobody pohybu a cestovania. Popri jednotnom obchodnom priestore bola sloboda cestovania jedným z hlavných dôvodov, prečo sme do EÚ vstupovali. Dnes sa celkom nebadane opäť zavádzajú pasové kontroly a vytvárajú sa dve skupiny ľudí: tí, ktorí budú môcť cestovať, a tí, ktorí cestovať nebudú môcť,“ kritizuje poslanec Národnej rady plánované kroky.

Francúzsko sa stáva prvým štátom EÚ, ktorý zaviedol digitálne "COVID pasy"
Francúzsko sa stalo prvou krajinou v Európe, ktorá prijala systém „digitálneho cestovného certifikátu pre Covid-19“. Kontroverzný elektronický pas, ktorý získate len po zaočkovaní vakcínou proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa Podmanického o COVID pasoch nevieme skoro nič! „Nepoznáme bližšie podmienky. Niekto v Bruseli si zmyslí, že ich potrebujeme, a vláda na Slovensku poslušne sklopí uši a vykoná rozkazy bez toho, aby sa nad nimi zamyslela. Hoci COVID pasy môžu mať určité rácio, je veľmi dôležité poznať množstvo detailov, ktoré aj z racionálneho opatrenia môžu urobiť nástroj nezmyselného byrokratického šikanovania ľudí,“ myslí si Podmanický, podľa ktorého sa nikto nepýta, načo budú COVID pasy potrebné, ak budeme cestovať napríklad medzi krajinami, ktoré majú podobnú mieru nákazy a podobnú úroveň opatrení. „Budú COVID pasy potrebné, ak bude v Európe nízka incidencia choroby či ak bude vysoká zaočkovanosť populácie? Ako dlho budú COVID PASY platiť, keď dnes samotné vedecké kapacity nevedia ako dlho trvá imunita po očkovaní?“ kladie zopár otázok poslanec, ktorý priznáva, že tých otázok má podstatne viac.



„Namiesto toho, aby premiér Heger, ako predstaviteľ zvrchovaného štátu, tieto otázky eurohujerom v Bruseli sebavedomo kládol, môj dojem je presne opačný. Chce byť prvým, kto ich poslušne zavedie. Premiant Európy. Ako dopadla snaha jeho šéfa a predchodcu byť premiantom Európy v boji s koronou však už všetci vieme...“ uzatvára svoj status Ján Podmanický.

Podmanický: Diletantstvom Slovensko utŕžilo ponižujúcu medzinárodnú hanbu
"Hoci mám tisíc výhrad voči štýlu a kompetentnosti Igora Matoviča, na včerajšej tlačovej konferencii mal v jednom pravdu. Keby mal Štátny ústav pre kontrolu liečiv seriózny záujem na rýchlej certifikácii vakcíny Sputnik V, urobil by rýchlo všetky... Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík