Česká republika smeruje na zoznam krajín s nie priateľským vzťahom k Rusku
27 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Hlúpa nenávistná a bezdôvodne štvavá rétorika je hlavný dôvod, pre ktorý Moskva plánuje zaradiť Česko na zoznam desiatich nie nepriateľských, ale nie priateľských krajín k Ruskej federácii. Slovensko zjavne ešte dostalo šancu.


"Ruská vláda čoskoro zverejní zoznam ´neprívetivých krajín´ v súlade s prezidentským dekrétom podpísaným 23. apríla. Podľa informácií titulu Izvestia môže byť na zozname zahrnutých asi desať štátov. Medzi nimi sa majú nachádzať okrem USA aj Veľká Británia, Poľsko, Česká republika, Kanada a pobaltské republiky." Informuje portál  iz.ru.
Rusom došla trpezlivosť s dlhodobou protiruskou rétorikou

V súlade s výnosom diplomatické misie týchto štátov nebudú môcť na akékoľvek práce súvisiace s bežným chodom misie prijímať Rusov. Podľa informácií Izvestija na čiernej listine nebude nič neočakávané a všetky krajiny, ktoré sa na nej ocitnú, dlhodobo uskutočňujú protiruskú politiku.

Chmelár varuje: Český diplomatický škandál nesie prvky spravodajskej hry proti Rusku
"Neponáhľajme sa s odpoveďami skôr, ako si začneme klásť otázky." Varuje Eduard Chmelár. Pripomína, že nateraz "nemôžeme vylúčiť ani to, že ide o rozsiahlu spravodajskú hru. Preto musíme byť veľmi opatrní vo vyhodnocovaní... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Preventívne opatrenie

Rusi zdôrazňujú, že sa to deje „nie kvôli zhoršeniu vzťahov, ale preto, aby sa predišlo ďalším protiruským krokom“. Asociácia ruských diplomatov sa medzitým vyslovila, že v prípade upustenia od protiruskej politiky a rétoriky môžu byť krajiny uvedené na zozname z neho vypustené.

"Zdržanlivosť, benevolencia, hľadanie kompromisov a odpovede na zložité otázky - to Rusko nepochybne zohľadní. Nebude však tolerovaná nevyberanosť a urážky. Myslím si, že na zozname bude Česká republika a ďalšie krajiny, ktoré bezdôvodne len kvôli podpore svojho suseda vylúčili našich diplomatov," uviedol pre Izvestija za Radu federácie Valerij Riazanskij.
Krajiny východnej Európy sú vazalmi USA

"Veľké krajiny západnej Európy - napríklad Nemecko a Francúzsko - sa líšia vo svojich pozíciách voči Rusku. Moskva ich však vníma ako akýchsi podmienečných partnerov, ktorí sú v politickej, hospodárskej a vojenskej závislosti od Washingtonu. Majú však akúsi nezávislosť, takže sú pre nás partnermi na rokovania. Je veľmi ťažké o tom hovoriť vo vzťahu ku krajinám východnej Európy. Tie nedisponujú takou samostatnosťou a sú vo fáze ´vysokej agresie´ voči Rusku. Bude diferenciácia, ” povedal Riazanskij.
Štvavá nenávisť sa vracia ako bumerang

Rusko zdôrazňuje,  že ak niektoré krajiny systematicky vystupujú s nepriateľskými vyhláseniami proti Rusku, zúčastňujú sa na nezákonných sankciách alebo dochádza z ich strany k neustálemu zasahovaniu do vnútorných záležitostí Ruskej federácie, nemôžu byť tieto štáty voči Rusku považované za priateľské.

(Medzititulky red. HD.)

https://www.hlavnydennik.sk/2021/02/23/diplomaticky-idiotizmus-eu-vo-vztahu-k-rusku-preco-rusko-ohrozuje-eu/