Bránik konšpiruje: Brazílsky ŠÚKL hovorí o zásadnom defekte a rizikách vakcíny Sputnik
27 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ruská vakcína Sputnik V má problémy nielen na Slovensku, ale aj v Brazílii. Podľa známeho blogera Radovana Bránika sa ho brazílsky regulačný úrad rozhodol nevpustiť na tamojší trh s vakcínami.



Bránik prestúpil ku konšpirátorom

Bránik vo statuse na sociálnej sieti poukazuje na to, že Sputnik začína mať problémy nielen u nás, ale aj v Brazílii. Ruská vakcína nemá problémy nikde inde vo svete, iba v dvoch krajinách. Obe svojho času viedli tabuľku štátov, kde zomieralo na COVID-19 najviac ľudí.


To však zrejme nie je pre Bránika podstatné. Stavia sa tak na stranu konšpirátorov, ktorí vakcínu odmietajú napriek tomu, že Sputnikom sa úspešne očkuje vo viac ako v 50 krajinách. Ba Nemecko či Taliansko ho chcú dokonca vyrábať.



Správa o zamietnutí popisuje riziká a vážne nedostatky

Tak nám zabili Sputnik,“ napísala agentúra Reuters o rozhodnutí brazílskeho regulačného úradu, ktorý sa rozhodol nevpustiť na trh ruskú vakcínu. „Z ktorej sa na Slovensku stihla stať ukážková kauza na tému ´tu sa už hádam nedalo viac zlyhať´ ,“ píše Bránik.

Dodáva, že správa o zamietnutí popisuje inherentné riziká a vážne nedostatky. Nedostatok informácií zabezpečujúcich bezpečnosť kvalitu a účinnosť, pričom tie riziká označuje za veľmi veľké. „No nielen to brazílsky ŠÚKL vyčíta tejto vakcíne. Hovorí tiež o zásadnom defekte vo vakcíne, ktorý by mohol spôsobiť, že sa nedostatočne oslabený vírus začne v tele zaočkovaných množiť,“ konštatuje Bránik.
Bloger sa vysmieva pol miliónu Slovákov

Vzápätí sa pýta: „Tak čo, údajný pol milión našich spoluobčanov, ešte stále máte chuť dať sa zaočkovať jedine Sputnikom? Ešte stále vám nie je čudné, prečo výrobca toho zázraku tak zle znáša pokusy o testovanie a dodáva len zlomok toho, čo je vraj údajne schopný vyrobiť? A čo teraz?“

V rámci krízovej komunikácie Bránik tipuje niečo na spôsob „v jedinej z x krajín k niečomu takému došlo“, pričom sa opomenie, že si na čosi také trúfla lieková agentúra v krajine vedenej Bolsonarom, pred ktorým Orbán a Matovič blednú závisťou.

„A máme už vôbec nejakú špinu na muža šéfky Anvisa? No. Pomaly je načase začať sa zaoberať inými aspektami tohto škandálu, než nám doteraz vnucoval Veľký Trendsetter,“ píše Braník. Podľa neho teraz bude nesmierne zaujímavé pozorovať, či majú orgány činné v trestnom konaní skutočne tak dôkladne rozviazané ruky a či naozaj platí „padni, komu padni“.


Preskúmať by sa vraj malo aj množstvo ďalších vecí

„Pretože na základe neprávom utajenej a neúčinnej zmluvy tu došlo - aj to ešte oneskorenému - použitiu finančných prostriedkov štátu, pričom nejde len o samotnú platbu za vakcínu. Do škôd bude treba započítať aj náklady spojené s touto transakciou, cesty lietadlami, civilnými a armádnymi, a tiež nevysvetlenú patáliu s vyslaním techniky a vojakov na územie RF bez schválenia parlamentom a veľké množstvo ďalších vecí hodných preskúmania. Napríklad, či nám tá vakcína v Šarišských Michaľanoch vlastne vôbec patrí,“ konštatuje na záver jedovatého statusu Bránik.

Analytik Bránik: NCZI sú smradi a neschopná a lenivá banda. Vyprodukovali reťazec idiotín a blbostí!
07 | 04 | 2021 | Petra Demková