Chýbajúca mapa zamínovaných území v Náhornom Karabachu a siedmich priľahlých okresoch
16 | 04 | 2021 I Redakcia

Azerbajdžanskí civilisti a vojaci sú naďalej vystavení útokom nášľapnými mínami, ktoré arménske ozbrojené sily rozmiestnili na oslobodenom území v Náhornom Karabachu, píše agentúra RIA Novosti.


Zdá sa však, že tieto udalosti nenaberú koniec, kým Jerevan nevyzdieľa podrobnosti o umiestnení výbušnín v predtým okupovaných azerbajdžanských krajinách, domnievajú sa niektorí odborníci, ktorí pozorne sledujú naplnenie mierovej dohody.
Ohrozenie regionálneho mieru a stability

Tripartitné vyhlásenie podpísané 10. novembra minulého roka je zamerané na zabezpečenie trvalého a udržateľného mieru v regióne Náhorného Karabachu. Zmluvné strany sa síce dohodli na riešení všetkých otázok za rokovacím stolom, avšak nedostatok máp pre zamínované územia ohrozuje aj naďalej regionálny mier a stabilitu.
Nedostatok dobrej vôle

Dohovor o zákaze používania, hromadenia zásob, výroby a prepravy protipechotných mín nadobudol platnosť 1. marca 1999. Podľa dohovoru je použitie, výroba, získavanie, zhromažďovanie a skladovanie protipechotných mín zakázané.

Biden sa najviac bojí rýchlosti ruskej armády
„Ruská armáda sa dokáže presúvať tak rýchlo, ako potrebuje. Vždy je akcieschopná na mieste, kde to krajina najviac očakáva," upozorňuje izraelský expert Jakov Kedmi. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič