Rakúsko plánuje uvoľňovať protipandemické opatrenia
03 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotňajšom veľkonočnom videoposolstve prisľúbil, že v máji dôjde v krajine k otvoreniu športových a kultúrnych zariadení, gastronomických prevádzok, ako aj k uvoľneniu obmedzení v oblasti cestovného ruchu. Informovala o tom agentúra APA.


Kurz vo videu zverejnenom na Facebooku zároveň vyhlásil, že napriek problémom s dodávkami vakcín proti novému koronavírusu, "bude v nasledujúcich 100 dňoch každému, kto sa chce dať zaočkovať, ponúknutá najmenej prvá dávka". Ak by sa začalo očkovať i ruskou vakcínou Sputnik V, tempo vakcinácie by sa malo zrýchliť ešte viac.

Cieľom je podľa kancelára v apríli zaočkovať všetkých obyvateľov nad 65 rokov, v máji všetky osoby staršie ako 50 rokov a v júni by sa očkovanie malo otvoriť pre všetky vekové skupiny.

Po tom, čo bude v máji zaočkovaných väčšina starších ľudí, odľahčí sa i situácia v nemocniciach a bude možné prijať zmiernenie opatrení, vysvetlil Kurz. V lete sa podľa neho všetci budú môcť vrátiť k bežnému životu pred pandémiou. Dovtedy bude situácia náročná a ťažko predvídateľná, dodal.

Otváranie krajiny od mája považuje za možné i rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober, a to v prípade, že bude situácia v apríli "veľmi, veľmi dobrá". Uvoľnenie reštrikcií by malo byť možné, ak počet nových prípadov nákazy, ktorý je aktuálne príliš vysoký, počas nasledujúcich desiatich dní začne klesať, povedal Anschober v relácii Ö1 Mittagsjournal stanice ORF.

Už aj Nicholsonová nenosí rúško. Je ochotná radšej platiť pokutu?
Už aj poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová sa rozhodla, že nelogické pandemické opatrenia jednoducho rešpektovať nebude a je ochotná riskovať aj pokutu. Pochválila sa tým dokonca na sociálnej sieti Facebook. Čítať ďalej
02 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Opozičné strany sú však voči tomuto scenáru skeptické. Christian Deutsch zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) hovoril o "falošných nádejach a prázdnych sľuboch", ktoré podľa neho škodia boju proti pandémii. Predstavitelia strany NEOS zase pripomenuli, že Kurz v marci prisľúbil, že do apríla budú zaočkovaní všetci seniori nad 75 rokov, no aktuálne dostalo vakcínu len 20 percent z nich.

Sprísnenie pandemických opatrení na západe Rakúska Kurz nepovažuje za potrebné. Rozhodné obmedzenia je podľa neho nutné dodržiavať v troch spolkových krajinách - Viedni, Burgenlande a Dolnom Rakúsku -, kde je do 11. apríla v platnosti tvrdý lockdown, ktorého súčasťou je aj 24-hodinový zákaz vychádzania.

Predstaviteľ viedenského zastupiteľstva pre sociálne záležitosti, zdravie a šport Peter Hacker v stredu revidoval očkovací plán pre rakúsku metropolu v súvislosti s nedostatkom vakcín. Oznámil, že pôvodný plán, ktorým bolo do konca júna zaočkovať 70 percent obyvateľov, sa splniť nepodarí.

Sedemdňová incidencia nákazy je v Rakúsku naďalej vysoká - v piatok bola na hodnote 247,4. Najvyššiu hodnotu dosahuje metropola Viedeň (vyše 300), pričom Burgenland a Dolné Rakúsko hlásia vyše 250. V sobotu pribudlo za 24 hodín vyše 3200 infikovaných.

Prípady ochorení na Covid v Texase prudko klesajú po tom, ako štát zrušil všetky obmedzenia!
Počet denných nových prípadov koronavírusu v Texase sa za posledné dva týždne znížil o 42,5 percenta. Navyše po tom, čo guvernér štátu Greg Abbott prijal kontroverzné rozhodnutie o zrušení povinnosti nosiť rúška. Minulý týždeň úplne otvorili všetky... Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Petra Demková