Vedci zistili, že tretina pacientov po prekonaní Covidu sa do nemocnice vráti. Vírus spôsobuje zlyhávanie orgánov
01 | 04 | 2021 I Diana Zaťková


Britskí lekári zistili, že takmer tretina ľudí, ktorí boli hospitalizovaní na Covid-19, bola prijatá na ďalšiu liečbu do štyroch mesiacov od prepustenia a jeden z ôsmich pacientov v rovnakom období zomrel, informuje Guardian.


Pozoruhodný dlhodobý vplyv choroby prinútil lekárov požadovať neustále nové testy a sledovanie pacientov s už prekonaným koronavírusom. Aby sa zistili včasné príznaky poškodenia orgánov a ďalšie komplikácie spôsobené vírusom.


Aj keď je všeobecne známe, že Covid spôsobuje vážne dýchacie ťažkosti, vírus môže infikovať a poškodiť aj iné orgány. Ako napríklad srdce, pečeň a obličky.


Vedci z University College London, Úradu pre národnú štatistiku a univerzity v Leicesteri porovnali lekárske záznamy takmer 48 000 ľudí, ktorí podstúpili nemocničnú liečbu Covidu a boli prepustení do 31. augusta 2020, so záznamami od zhodnej kontrolnej skupiny ľudí z bežnej populácie.


Chorvátsko sa otvára turistom. Slováci však musia s dovolenkou počkať na súhlas vlády
Turisti z Európskej únie, resp. zo schengenského priestoru, môžu už od dnes vstúpiť do Chorvátska. Jedinou podmienkou je negatívny test na Covid-19. Deti do siedmich rokov cestujúce s rodičom nepotrebujú ani tie testy, informuje denník... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Záznamy boli použité na sledovanie mier readmisie, úmrtí a diagnóz pre celý rad respiračných, srdcových, obličkových, pečeňových a metabolických chorôb, ako je cukrovka.


Po priemernom čase sledovania 140 dní bola takmer tretina pacientov s Covidom, ktorí boli prepustení z nemocnice, opätovne prijatí a asi každý ôsmy zomrel, čo je podstatne vyššia miera, ako sa pozorovala v kontrolnej skupine.


"Je to znepokojenie a musíme to brať vážne," povedala Dr. Amitava Banerjee z Inštitútu zdravotnej informatiky  na University College London. "Tu presvedčivo preukazujeme, že Covid má veľmi ďaleko od benígnej choroby. Musíme sledovať pacientov po Covide, aby sme mohli včas zachytiť poškodenie orgánov.“


Kurz hrozí zablokovaním dodávky 100 miliónov vakcín pre EÚ, ak z nich nedostane väčší podiel
Rakúsko pohrozilo, že zablokuje dodanie vyše 100 miliónov vakcín spoločnosti Biontech pre EÚ, ak nedostane pre seba z nich väčší podiel. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Dlhý Covid

Nevysvetliteľné príznaky, ktoré pretrvávajú dlhšie ako štyri mesiace, sa často označujú ako „dlhý Covid“ alebo „post-Covid syndróm“, ale lekári stále pracujú na schémach dlhodobého poškodenia orgánov, ktoré môže infekcia spôsobiť.


U bývalých pacientov s Covidom sa v porovnaní s kontrolnou skupinou vyskytli nové diagnózy respiračných a srdcových chorôb a cukrovky, rovnako ako problémy s funkciou viacerých orgánov. Lekári zistili, že miera multiorgánovej dysfunkcie po prepustení bola vyššia u pacientov mladších ako 70 rokov v porovnaní s pacientmi nad 70 rokov a bola vyššia u etnických menšín ako u bielej populácie.


Zoznam vedľajších reakcií na vakcíny sa rozširuje. Čo ešte môžeme čakať?
Koronavírus Covid-19 všetkým poriadne zamiešal karty. Len z odstupom času sa zisťujú nielen rôzne reakcie na ochorenie ale aj nepredvídateľné reakcie na jednotlivé vakcíny. Od straty čuchu, chuti, cez dlhodobé následky spôsobené dlhým Covidom,... Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Štúdia odhalila, že hoci súčasné choroby, ako sú srdcové choroby, cukrovka a choroby dýchacích ciest, zvyšujú riziko vážneho Covidova ochorenia u ľudí, samotná infekcia môže spôsobiť takéto zdravotné problémy.


"Doteraz sme mali tendenciu myslieť na srdcové choroby, choroby obličiek a cukrovku ako na rizikové faktory pre pacientov s Covidom, ale sú to tiež komplikácie Covidu," uviedol Banarjee.


Český súd zrušil nutnosť negatívneho testu pred návratom občanov do vlasti. Je to v rozpore s Listinou základných práv a slobôd
Český súd dnes zrušil ako nezákonnú časť opatrení ministerstva zdravotníctva, ktorá po českých občanoch paušálne žiada pred návratom z rizikových krajín do vlasti negatívny test na covid-19, píše portál ceskenoviny.cz. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková