Kanada kvôli "značnej neistote" pozastavila očkovanie osôb pod 55 rokov vakcínou AstraZeneca
30 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Kanada kvôli "značnej neistote" pozastavila očkovanie osôb pod 55 rokov proti Covid-19 vakcínou AstraZeneca. Opatrenie bolo prijaté kvôli obavám z krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli medzi zaočkovanými v Európe, informuje portál RT.


Tento krok nasleduje po pondelkovom odporúčaní kanadského Národného poradného výboru pre imunizáciu. Úrad požiadal o pozastavenie kvôli vyhodnoteniu bezpečnostných obáv, ktoré sú spojené so zriedkavým stavom zrážania krvi. Je známy ako protrombotická imunitná trombocytopénia vyvolaná vakcínami.

„Existuje značná neistota, pokiaľ ide o prínos očkovania vakcínami od AstraZenecy dospelým do 55 rokov vzhľadom na potenciálne riziká spojené so zrážaním krvi,“ uviedla Shelley Deeksová, podpredsedníčka Národného poradného výboru.

Odporúčanie bolo vyvolané novými údajmi z Európy, ktoré naznačujú, že riziko zrážania krvi u príjemcov vakcíny AstraZeneca môže byť až jedno zo 100 000. Údaje naznačujú, že väčšina európskych pacientov, u ktorých došlo k zrážaniu, boli ženy vo veku do 55 rokov. Úmrtnosť tých, u ktorých sa vyvinú krvné zrazeniny, predstavuje až 40 percent.

Putin odmieta prezradiť, akou ruskou vakcínou proti Covid-19 sa nechal zaočkovať
Vladimir Putin odmietol prezradiť, akou vakcínu proti Covid-19 sa nechal zaočkovať. Tiež vysvetlil, prečo nedostal vakcínu pred kamerami, ako to urobilo mnoho ďalších svetových vodcov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Keďže sa neočakáva, že látka od AstraZenecy bude tvoriť veľkú časť celkových dodávok vakcín v Kanade, výbor uviedol, že „pauza výrazne nespomalí očkovací program“.

Vedúci pracovnej skupiny pre vakcíny v provincii Manitoba Joss Reimer uviedol, že hoci „zatiaľ presne nevieme, ako častý je tento vedľajší účinok“, je lepšie byť opatrný.

Viac ako tucet krajín v Európe dočasne pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, pretože sa objavili správy o krvných zrazeninách. Avšak odvtedy už niekoľko krajín očkovanie obnovilo, pretože zdravotnícke orgány EÚ označili vakcínu za bezpečnú.

Venezuelský prezident Maduro ponúka ropu výmenou za vakcíny
Venezuelský prezident Nicolas Maduro vyhlásil, že sankciami postihnutý národ môže platiť za vakcíny proti Covid-19 ropou, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár