Čudná scéna pred rokovaním koaličnej rady. Šeligu na cigaretke v parku upokojovala Kolíková
28 | 03 | 2021 I Michal Filek

Koaličné strany včera večer rokovali o vyriešení vládnej krízy. Na úrade vlády sa stretli o 18.00. Pozvanie síce dostali aj zástupcovia SaS, ale Richard Sulík avizoval, že nepríde, pokiaľ neodstúpi Igor Matovič. Ten sa však nechal počuť, že najlepším riešením bude dohodnúť sa na pokračovaní vlády v trojkoalícii. Teda bez liberálov. Pred večerným stretnutím sa však odohrala zvláštna udalosť, ktorú opísal portál 1.pluska.sk. 



Pohádali sa? Pýta sa Pluska

Situáciu, ktorá nastala, opísal denník nasledovne: "Ibaže krátko pred sobotným rokovaním nastala zvláštna situácia. Juraj Šeliga (Za ľudí) sa pred vstupom na Úrad vlády poprechádzal po parku, spoločnosť mu robila bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). V parku strávila dvojica asi desať minút, obaja fajčili, rozprávali sa a výrazne gestikulovali. Späť na koaličné rokovanie sa napokon porúčal len Šeliga, Kolíková odišla preč. Medzitým sa pred Úrad vlády dostavila ich šéfka Veronika Remišová (Za ľudí)."

Podľa Plusky však po chvíli Matovič s Eduardom Hegerom, ktorý by ho mal zrejme nahradiť v kresle premiéra, opustili novú budovu Úradu vlády, kde koalícia rokovali a presunuli sa do starej. O ďalšiu chvíľu odišli aj Boris Kollár a Milan Krajniak so Sme rodina.

Banáš: Matovič a normálny človek? To je ako chcieť od rádia, aby bol televízor
Igor Matovič sa z obľúbeného politika stal pravým opakom, pretože mu už nedôveruje viac ako 80 % Slovákov. Pohľady na neho a jeho vládnutie sú rozličné a svoj názor na neho vyjadril aj Jozef Banáš, známy slovenský prozaik, dramatik, diplomat a tak... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Ukázalo sa, že SaS mala na rokovaní predsalen svojho zástupcu. Presnejšie zástupkyňu - šéfku poslaneckého klubu Annu Zemanovú. Tá ešte pred rokovaním na facebooku napísala: "Podľa mňa premiér Igor Matovič vôbec neplánuje podať demisiu. U nás vo Vajnoroch sa totiž hovorí, že niekedy je nikedy."

O výsledku rokovania sa verejnosť do týchto chvíľ nedozvedela nič. Nikto z účastníkov neinformoval ani na sociálnej sieti.
V názoroch sa rozchádzajú

Pluska zhrnula chronológiu udalostí predchádzajúcich včerajšiemu dňu. Podotkla, že Matovič už počas soboty napísal, že je pred zvyšnými stranami dohodnúť sa na spolupráci bez SaS. "Argumentoval neochotou SaS splniť podmienky na vyriešenie situácie a kladením dodatočných požiadaviek, najprv jeho demisiu, neskôr aj odchod z vlády. Dodal, že OĽANO zvolalo na sobotu posledné stretnutie štyroch koaličných strán," uviedla 1.pluska.sk.

Podľa Sulíkovcov však odchod premiéra z funkcie by mal automaticky znamenať aj jeho odchod z vlády. A okrem toho iné požiadavky nemajú. Strana podotkla, že premiérovi nejde o kompromis, ale o pomstu.

Za ľudia deklarovali, že si želajú pokračovanie vo štvorici. "Strana Za ľudí dala ultimátum na vyriešenie krízy do pondelka (29. 3.), inak hrozí demisiou šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová. Nasledoval by ju aj Šeliga," napísala Pluska.

Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár podľa 1.pluska.sk pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Dianie v koalícii jeho hnutie viackrát označilo za cirkus. Z toho dôvodu počas uplynulého týždňa prerušil aj rokovanie parlamentu.

SaS vracia úder a reaguje na Matovičove tvrdenia
"Jedinou požiadavkou SaS je odchod Igora Matoviča z funkcie premiéra, čo v slušných spoločnostiach automaticky znamená odchod z vlády". Uviedol to hovorca SaS Ondrej Šprlák v reakcii na Matovičove tvrdenia, že SaS nemá ochotu splniť podmienky na... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR