EÚ príliš „váha“ so schválením ruskej vakcíny, tvrdí regionálny riaditeľ WHO pre Európu
24 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu uviedol, že kontinent „skutočne potrebuje“ ruskú vakcínu Sputnik V. EÚ zápasí s nedostatkom schválených vakcín, informuje portál RT.


Aj napriek tomu, že vakcínu Sputnik V už niekoľko krajín EÚ používa na očkovanie svojich občanov, ešte ju musí schváliť Európska lieková agentúra (EMA). V súčasnosti EMA zaregistrovala vakcíny Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Janssen.

Hans Kluge z WHO v rozhovore pre tlačovú agentúru TASS vyjadril nádej, že Sputnik V môže pomôcť bloku vyriešiť krízu spôsobenú nedostatkom vakcín. Vysvetlil, že nechápe „váhanie“ a „skepticizmus“ voči ruskej vakcíne.

„Dúfam, že v blízkej budúcnosti (veľmi skoro) bude vakcína využívaná aj v tomto regióne,“ uviedol Kluge. „A skutočne to potrebujeme. EÚ a ďalšie krajiny zápasia s nedostatkom vakcín. Rusko má dlhú históriu vytvárania a vývoja vakcín. Ja v nich verím,“ dodal.

Srbský prezident Vučič tvrdí, že na rozdiel od iných má s Putinom dobré vzťahy
Srbský prezident Aleksandar Vučič zdôraznil, že jeho krajina bude aj naďalej spolupracovať s Ruskom. „Srbsko bude naďalej hájiť svoje záujmy a záujmy svojich obyvateľov," uviedol. Dodal, že má dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom,... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Organizácia vykonáva postupné preskúmanie údajov o klinických testovaniach a informácie odovzdala agentúre EMA. Podľa Klugeho sa WHO a EMA dohodli s ruským ministerstvom zdravotníctva a navštívia centrum Gamaleja, kde bola vyvinutá vakcína Sputnik.

"Toto je transparentný proces. Všetky informácie sú na webových stránkach WHO," vysvetlil.

Začiatkom tohto týždňa európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton uviedol, že EÚ „Sputnik V vôbec nepotrebuje“, pretože verí, že stačia štyri vakcíny, ktoré už boli zaregistrované. Breton navyše uviedol, že Rusko má problémy s prípravou tejto vakcíny.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii uviedol, že Moskva „nikomu nič nevnucuje“. Obvinil EÚ, že viac ako „občanov “ chráni „záujmy určitých farmaceutických spoločností“.

Strategickému bombardéru sa nečakane aktivoval katapult. Traja piloti nešťastie neprežili
Traja členovia posádky ruského strategického bombardéra Tu-22M3 zomreli po tom, čo sa na letisku pri meste Kaluga nečakane spustil katapult lietadla, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Marek Molnár