Demisiu podali už piati ministri: Politológ skepticky predpovedá pokračovanie krízy
24 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Koaličná kríza eskaluje a počet ministrov sa rapídne znižuje, píše Plus jeden deň. Aké pokračovanie po demisiách piatich ministrov očakáva politológ Miroslav Řádek?


Takmer každá z koaličných strán "obetovala" ministra kvôli demisii premiéra Igora Matoviča. Na jej podanie Matoviča vyzvala už aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Ako prvý podal demisiu exminister zdravotníctva Marek Krajčí chvíľu po vypuknutí koaličnej krízy. Krátko po ňom nasledoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny zo Sme rodina Milan Krajniak, ktorý taktiež odstúpil. Tento týždeň podali demisie aj doterajší minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík, šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková a najnovšie aj minister školstva Branislav Gröhling. Všetci traja očakávajú demisiu Igora Matoviča.

Politológ Řádek vníma vývoj koalície veľmi kriticky. "Momentálny rad demisií ministrov, s výnimkou Milana Krajniaka, vnímam ako naplnenie sľubov menších koaličných partnerov súčasnej vlády. Naplnili to, čo povedali, a teraz je na rade pán premiér," uviedol.

Řádek nepovažuje Matovičovu demisiu za reálnu možnosť, a to aj napriek podmienkam, ktoré koaličné strany splnili. "Skôr si myslím, že OĽaNO bude interpretovať konanie menších koaličných partnerov ako nedostatočné a bude to brať skôr ako ich postupné odchody z koalície," uzatvára skepticky Řádek.

Minister školstva B. Gröhling podáva demisiu
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) podáva demisiu. Informoval o tom v stredu počas rokovania vlády. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR