Maďarský minister zahraničia sa stal prvým politikom EÚ, ktorý vzal ruský Sputnik V
22 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Maďarský šéf diplomacie Péter Szijjarto sa stal prvým politikom EÚ, ktorý dostal ruskú vakcínu Sputnik V. Maďari sa pripravujú na prijatie ďalších stotisícov dávok vakcíny z Ruska, informuje portál RT.




Minister oznámil, že s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom finalizuje podrobnosti o ďalšej dodávke Sputniku V. Očakáva sa, že Maďarsko v nasledujúcich dvoch týždňoch dostane 680 000 dávok Sputniku V.

"Dnes som sa aj ja dal zaočkovať touto vakcínou," napísal Szijjarto s odkazom na Sputnik v príspevku priloženom k ​​fotografii na Facebooku. Minister tiež uviedol, že „pandémiu môžeme poraziť iba očkovaním.“ Vyzval Maďarov, aby sa zaregistrovali na očkovanie.

Maďarsko bolo prvým štátom EÚ, ktorý v januári schválil ruskú vakcínu. Neskôr tiež uzavrelo dohodu s Moskvou o nákupe asi dvoch miliónov dávok očkovacej látky, ktorá začala prúdiť do krajiny vo februári.

Čo robia Briti v očkovaní inak? Johnson hovorí o fantastickom úspechu
Pokiaľ ide o očkovanie, mnohí v Európe sa pozerajú na Britské ostrovy so závisťou. Už polovica všetkých dospelých tam bola zaočkovaná proti koronavírusu. Je veľa dôvodov, prečo tam očkovanie tak rýchlo napreduje, píše... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Viac ako 1,4 milióna Maďarov dostalo odvtedy prvú dávku vakcíny.  Okrem vakcín, ktoré označila Európska lieková agentúra (EMA), krajina tiež schválila pre urgentné použitie čínsky Sinopharm. Podľa oficiálnych údajov bolo do 18. marca úplne zaočkovaných viac ako 421 000 Maďarov. Podľa niektorých správ má Maďarsko jednu z najvyšších zaočkovaností v Európe.

Rôzne európske národy demonštrujú rastúci záujem o ruskú vakcínu Sputnik V. Najnovšie niekoľko nemeckých úradníkov a regionálnych vedúcich vrátane bavorského predsedu vlády Markusa Sodera vyzvalo agentúru EMA, aby urýchlila preskúmanie ruskej vakcíny. Nemci by ju chceli použiť a prípadne ju dokonca vyrobiť na nemeckom území.

Agentúra EMA začala s preskúmaním Sputniku V začiatkom marca, zatiaľ však nedospela k nijakému záveru.

Veterinár upozorňuje: "Ak má váš domáci miláčik problém so srdcom, môže to byť Covid"
22 | 03 | 2021 | Diana Zaťková