Tagesschau: Dvojitá kríza na Slovensku. Spor vo vláde kvôli Sputniku V
10 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Počet nových infekcií na Slovensku zostáva vysoký, nemocnice sú preťažené.  Popri koronakríze však je tu aj iná – vládna. Slovenský premiér Matovič na vlastnú päť zaobstaral ruskú vakcínu Sputnik V, píše Peter Lange z ARD pre nemecký Tagesschau.


Koncom týždňa previezli dvoch ťažko chorých Slovákov na COVID-19 na kliniku v Dortmunde. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok to ale nechce vnímať v žiadnom prípade ako symbolickú akciu: „Nie je to gesto, ale skutočná pomoc zachrániť ľudské životy. Sme za to vďační Nemecku a jeho občanom.“


Zdravotnícky personál pracuje na hranici svojich možností


Nielen Severné Porýnie-Vestfálsko, ale aj ďalšie nemecké spolkové krajiny ponúkli, že preberú ťažko chorých pacientov na COVID-19 zo Slovenska. Je to pomoc, ktorá je vždy naliehavo potrebná, pretože slovenské nemocnice sú preplnené. Aktuálne tam je hospitalizovaných 4 000 pacientov s koronavírusom, vyše 700 z nich je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Zdravotnícky personál už celé týždne pracuje na hranici svojich možností a je vyčerpaný, dodáva Peter Lange.


„Bohužiaľ, každý deň sme konfrontovaní so smrťou,“ – povedal Peter Sabaka, infektológ z Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Od začiatku pandémie zomrelo na COVID-19 na Slovensku už vyše 8 000 ľudí, len v pondelok bolo 116 obetí. Počet infikovaných zostáva nezmenený na vysokej úrovni, naposledy 4 300.


Stratégia celoplošného testovania stroskotala, nezabral ani lockdown


K britskej mutácii sa pridala juhoafrická. Na protistratégiu bolo už prineskoro, tvrdí epidemiologička Alexandra Brazinová. „Juhoafrický variant bol zistení už aj u ľudí, ktorí neboli v zahraničí, to znamená, že táto mutácia cirkuluje už medzi obyvateľmi. Stratégia celoplošného testovania antigénovým testami stroskotala, nezabral ani lockdown. Očkovanie je jediným východiskom. Teraz ale skolaboval aj registračný systém, pretože na základe oznámenia ministerstva zdravotníctva sa naň snažilo prihlásil priveľa ľudí.“ Touto skúsenosťou prešla aj samotná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, keď chcela na očkovanie zaregistrovať svoju mamu.


Ruská vakcína Sputnik V rozpútala vládnu krízu


A vakcíny stále chýbajú. Slovenský premiér Igor Matovič preto na vlastnú päsť zaobstaral ruskú vakcínu Sputnik V., čo rozpútalo hlbokú vládnu krízu. Najmenší koaličný partner – pravicovoliberálna strana Za ľudí bola totiž striktne proti tomu, aby sa nakúpila ruská vakcína, ktorú ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA).



"Situácia je vážna“

Už celé dni sa pravicoví liberáli a neoliberáli ministra hospodárstva Richarda Sulíka snažia dohodnúť, ako to ďalej bude vyzerať vo vládnej štvorkoalícii. „Nastal čas, kedy sa musíme vážne zaoberať rekonštrukciou vlády. Situácia je vážna.“


Sulík a premiér Matovič sú rozhádaní. Minister hospodárstva by bol najradšej, keby Matovič odstúpil. Ten na to nemá ani pomyslenie: „Je mi ľúto, že tu niekto používa vakcínu Sputnik, ktorá bola zadovážená proti jeho vôli, ako zámienku na pád vlády. Robím tak, ako považujem ako premiér za dôležité.“


Nové voľby nebudú


Aj  keby obe liberálne strany kabinet opustili, Matovič by mal stále ešte šancu politicky prežiť v menšinovej vláde. Ak by sa však pre odchod rozhodla aj pravicovokonzervatívna populistická strana Borisa Kollára, potom by už bol koniec s Matovičovou vládou.


Kollár a grémium jeho strany má rozhodnúť, ako sa postavia ku konfliktu. V totálny pád vlády ale nikto neverí. Predčasné parlamentné voľby totiž v súčasnej rozštriepenej vláde nechce nikto, uzatvára Peter Lange v nemeckom Tagesschau.