Tagesschau: Bezradnosť Slovákov v „dátovom pekle“
20 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová


Stratégia slovenskej vlády v súvislosti s antigénovými testami totálne zlyhala. Krajina predsa len napokon musela ísť do lockdownu, hrozivo rastie počet infikovaných a samotní odborníci už ani oficiálnych číslam neveria, zachytáva dramatickú atmosféru na Slovensku Peter Lange z ARD na portáli tagesschau.de.


Viktor Halíř, riaditeľ nemocnice v Kežmarku, na severe Slovenska, to jednoducho nevie vysvetliť, píše Peter Lange. Podľa slovenského rezortu zdravotníctva by malo ležať na jeho kežmarskej klinike 95 pacientov s koronavírusom. Reálne však vie len o jedenástich – osem je na umelej pľúcnej ventilácii na COVID oddelení a traja ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ale kde je zvyšok? „Neviem nič o tom, že by mali pacienti byť ešte aj niekde inde,“- uviedol Halíř.


V každom prípade je Kežmarok opäť zaradený do druhého najvyššieho stupňa COVID semaforu. To znamená, že školy sa musia opäť čiastočne zatvárať, zamestnaní ľudia sa musia dať testovať každých sedem dní, až potom môžu ísť do práce. Úrady na Slovensku majú nielen problém s pandémiou, ale zjavne už strácajú celkový prehľad.


„Uviazli sme v dátovom pekle“


„Uviazli sme v dátovom pekne,“ - vyhlásil slovenský analytik a matematik Richard Kollár: „Nevieme, koľko nových pacientov prichádza do nemocníc a koľko je z nich prepustených. Nevieme zdôvodniť,  prečo rastie ich počet. Nemáme informácie o ich veku a nepoznáme štruktúru vykonaných testov.“


Akcia sa uskutočnila napriek radám mnohých odborníkov


Antigénové testy, ktorým sa od novembra v niekoľkých kolách podrobila väčšina Slovákov,  mali byť rozhodujúcou zbraňou v boji proti koronavírusu. Slovenský premiér Igor Matovič ich presadil napriek odporu mnohých odborníkov. Títo totiž varovali pred preťažením zdravotníckeho personálu a celú akciu považovali za plytvanie zdrojmi.


Nikto nevie vysvetliť, prečo je tomu tak


Ako ďalej píše Peter Lange, druhý najvýznamnejší člen slovenskej vlády po Matovičovi minister hospodárstva Richard Sulík spočiatku bol za testovanie, lebo dúfal, že sa tak podarí krajine vyhnúť tvrdému lockdownu. Začiatkom roka k nemu však predsa len napokon došlo. Napriek nemu odvtedy dramaticky rastie počet novoinfikovaných s ťažkým priebehom ochorenia a tiež obetí. Nikto nevie vysvetliť, prečo je tomu tak.


Analytik Kollár nešetrí kritikou: „Od zdravotníckych úradov sme sa ešte stále nedozvedeli, kde sa slovenskí občania infikovali. Nevieme, či je bezpečné ísť do obchodu, alebo ísť mestskou hromadnou dopravou. Nevieme, kde sa koľko ľudí nakazilo.“


Smutný rekord


Podľa oficiálnych údajov zomrelo na Slovensku na COVID-19 od prepuknutia pandémie 6 300 ľudí. Vzhľadom na 5,5 milióna obyvateľov má tak Slovensko najvyšší podiel úmrtí na koronavírus v Európskej únii. Do diskusie o správnej stratégii v boji proti COVIDu sa medzičasom zapojila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.


Čaputová si myslí, že antigénové testy majú určite svoje miesto, ale netreba ich preceňovať. Testovacie akcie totiž popri zvýšenej mobilite mali aj vedľajší psychologický efekt na obyvateľov. Tí totiž nadobudli presvedčenie, že keď majú modrý certifikát o negativite po absolvovaní antigénového testu, sú zdraví. Pritom istý podiel takýchto testov prináša spoľahlivý výsledok. Čaputová vyzvala vládu, aby prehodnotila svoju stratégiu.


Platilo to na adresu premiéra Igora Matoviča, ktorý sa v posledných dvoch týždňoch „vytratil“ a komunikoval len cez Facebook. Príčinu nevidí v stratégii testovania, ale vo vysokom podieli zmutovaného koronavírusu. Opozícia ale viní zo zodpovednosti jeho a  rozporuplnú komunikáciu jeho vlády.


 Obrovská nedôvera medzi obyvateľmi


Medzi obyvateľmi panuje obrovská nedôvera, tvrdí Matovičov predchodca v úrade Peter Pellegrini. Viac ako 60 percent Slovákov neverí, že sa premiérovi podarí Slovensko vyviesť z koronakrízy. Vyše polovica je za nové voľby a vláda by mala odstúpiť.


Už ani v samotnej vláde sa úplne nevylučuje, že premiér sa napokon môže vzdať aj sám. Čo by mohlo v tejto chvíli iba pomôcť, je vakcína, nech by už prišla odkiaľkoľvek, uzatvára Peter Lange z ARD na nemeckom portáli tagesschau.de.