Škandál: Vzorky DNA získané po COVID testovaní sa skladujú bez vedomia ľudí!
14 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Svet bojuje pro pandémii koronavírusu s plnou vážnosťou už dlhé mesiace. Teraz sa budú skúmať vzorky DNA ľudí po covid testovaní. Slovákom ich však uskladňujú bez ich vedomia.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí priznal, že vzorky z odberov na SARS-COV2 používajú na analýzu DNA. Informoval o tom na tlačovej konferencii s tým, že Európska komisia vyjadrila požiadavku, aby jednotlivé krajiny sekvenovali až 10 % vzoriek (odobratých ľuďom pri covid testovaní), čo považuje za veľkú výzvu, uvádza portál zemavek.sk.
Vzorky odobraté ľuďom po testované sa odosielajú na ďalšie skúmanie

Šéf rezortu zdravotníctva priznáva, že hoci niektoré krajiny už také kapacity majú, Slovensko zatiaľ nie. Nič to ale nebráni v tom, aby sa do projektu zapojilo aj Slovensko, pričom sa zvažujú aj možnosť, nechať sekvenovať vzorky od našich občanov v iných krajinách, aby získali materiál, ktorý môžu ďalej vedecky skúmať. „Pod pojmom sekvenovanie DNA sa rozumie určenie primárnej štruktúry, t.j. určenie poradia nukleotidov v reťazci DNA (sekvencie DNA). Znalosť genetickej informácie je nevyhnutným predpokladom výskumu v mnohých oblastiach súčasnej biológie, pretože umožňuje porozumieť molekulárnej podstate biologických procesov. Na základe znalosti sekvencie DNA je možné odvodiť sekvencie RNA a aminokyselinové sekvencie proteínov kódovaných daným úsekom DNA,“ uvádza teória.

Sekvenovanie je analýzou DNA a RNA. Minister Krajčí hovorí o sekvenovaní odobratého materiálu ľudí z jesene 2020. V tejto súvislosti sa možno niekto spýta: Ukladajú sa vzorky odberov, teda testovacích tyčiniek, vrátane našej DNA? Kto im na to dal súhlas? Kto im dovolil posunúť odoberaný materiál občanov výskumníkom a súkromným farmaceutickým spoločnostiam? Kde a ako tieto vzorky vôbec skladujú? Marek Krajči na tlačovej konferencii nepriamo priznal, že odobratý materiál z testovaní sa odkladá a pracuje sa s ním bez vedomia občanov.

Vedci sa zamerali na „superroznášačov“ Covidu. Môžete ním byť aj vy?
12 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Na základe Info zákona môžete požiadať o všetky informácie o vašej vzorke

Zhodou náhod od roku 2018 prebieha projekt Európskej únie s názvom Európska iniciatíva 1 milión genómov (European ‚1+ Million Genomes‘ Initiative). Jej cieľom je do roku 2022 zozbierať genómy občanov jednotlivých štátov EÚ (DNA) s cieľom sekvenovania – zanalyzovania. V dokumente sa uvádza ako dôvod klinický výskum a výrobu cielenejších personalizovaných liekov, terapií na umožnenie lepšej diagnostiky, prevencie a zlepšenie zdravia občanov EÚ. Ide vraj o vyvinutie personalizovanej liečby na jednotlivé choroby na základe analýzy DNA. Realizujú sa tu pokusy akýchsi Mengeleho nástupcov?

Občan Slovenska môže na základe Info zákona č. 211/2000 Z.z požiadať o informácie o odbere biologického materiálu formou plošného testovania, testovania súkromnými centrami, mobilnými odbernými miestami, napr. ako dlho sa odobratý materiál uskladňuje. Kto teda a ako vykonáva sekvenciu a z akého dôvodu? Posúva sa takýto materiál tretím osobám a firmám mimo územia Slovenska? Občan tiež môže požiadať o informácie ohľadom zapojenia Slovenska do Európskej iniciatívy 1+ million genome initiative s otázkou, či sa materiál z odberov na SARS-COV2 využíva alebo bude využívať v tomto projekte.

Vedci: Lieky na ťažký priebeh Covid-19 by mohli znamenať rozdiel medzi životom a smrťou
15 | 12 | 2020 | Diana Zaťková