Vladimir Putin varuje pred koncom našej civilizácie 
29 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu predniesol prejav pred Svetovým ekonomickým fórom, kde varoval pred pandémiou čínskeho koronavírusu a pred rastúcou nerovnosťou príjmov, ktorá hrozí uvrhnutím sveta do konfliktu „všetkých proti všetkým“, informuje portál Breitbart.


Ruský vodca predniesol na fóre prvý prejav za posledných 12 rokov práve keď čelí rozšírenej medzinárodnej kontrole týkajúcej sa údajného atentátu a následného uväznenia jeho hlavného politického rivala Alexeja Navaľného.

Krajina tiež bojuje proti pandémii a trpela jedným z najhorších ohnísk na svete. V decembri Rusko oznámilo, že zdokumentovalo 186 000 úmrtí, čo je viac ako trojnásobok predchádzajúcich hlásených údajov. V tom čase krajina zaznamenala 3,1 milióna prípadov, čo je štvrtý najvyšší počet na svete.

Putin urobil niekoľko porovnaní medzi súčasnými podmienkami vo svete a podmienkami z 30. rokov, ktoré sa prejavili v druhej svetovej vojne. Varoval svetových vodcov, aby sa vyhli akejkoľvek porovnateľnej eskalácii.

ODHALENIE: Vakcína, ktorá sa použila pri schvaľovaní bola údajne iná ako tá, ktorá sa používa na očkovanie
"Čím nás to očkujú? Vakcína, ktorá sa použila pri schvaľovaní bola iná ako tá, ktorá sa používa na očkovanie", poukázuje na najnovšie informácie europoslanec Milan Uhrík. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Gabriel Matta


"V dnešnej dobe taký prudký konflikt nie je možný. Dúfam, že to v zásade nie je možné, pretože by to znamenalo koniec našej civilizácie,“ vyhlásil Putin a dodal: "Existuje možnosť, že môžeme zažiť prirodzený kolaps globálneho vývoja, ktorý by mohol vyústiť do boja všetkých proti všetkým."

Rusko v súčasnosti čelí tvrdému odporu európskych a amerických vodcov ohľadom jeho údajného zamerania na Navaľného, a taktiež rozsiahlym domácim protestom proti jeho následnému uväzneniu. Navaľnyj sám obvinil Putina z objednávky jeho vraždy.

Napriek medzinárodnému tlaku Putin vyjadril želanie o zlepšenie vzťahov s medzinárodnými mocnosťami. A dodal, že akákoľvek takáto deeskalácia si vyžaduje vzájomné kroky, aby bola úspešná: „Sme na to pripravení. Nemal by to však byť jednostranný prístup, mal by byť spoločný.“

Spor medzi EÚ a AstraZeneca sa vyostruje
Budeme mať dosť vakcíny, aby sa pandémiu podarilo čo najskôr potlačiť? Spor medzi AstraZeneca a EÚ sa vyostruje a stále nie je vyriešený, píše nemecký portál t-online.de. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová