Zastavenie Nord Stream 2 v dôsledku sankcií USA povedie k súdnym sporom, varuje nemecká ministerka
24 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Rozhodnutie o vybudovaní plynovodu Nord Stream 2 bolo prijaté už dávno, avšak jeho pozastavenie môže viesť k mnohým súdnym sporom, varuje nemecká ministerka životného prostredia, informuje portál RT.


„Ak teraz projekt zastavíme, spôsobíme tým veľkú ujmu. Spochybňujeme tým spoľahlivosť rozhodnutí, ktoré boli vydané na základe zásad právneho štátu a pravdepodobne by čelil súdnym konaniam,“ uviedla spolková ministerka Svenja Schulze v rozhovore pre portál RND. Poznamenala, že projektu Nord Stream 2 boli udelené všetky zákonom požadované povolenia a blíži sa jeho dokončenie.

USA sa už dlhodobo snažia zastaviť Nord Stream 2, pričom na projekt v hodnote 11 miliárd dolárov uvalili viacnásobné sankcie a zároveň sa pokúsili zvýšiť predaj svojho skvapalneného zemného plynu (LNG) na európsky trh. Posledné rozšírenie sankcií sa zameralo na jednu z lodí, ktorá môže pomôcť dokončiť projekt, ako aj na jeho vlastníka KVT-Rus.

Čile "omylom" vydalo celoštátne varovanie pred vlnou cunami
Čile zasiahlo zemetrasenie o sile 7 stupňov a niekoľko následných otrasov, ktoré vyvolali paniku. Úrady následne vydali falošné celoštátne varovanie pred vlnou cunami, aj keď sa snažili iba o evakuáciu najväčšej výskumnej stanice v Antarktíde,... Čítať ďalej
24 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Nemecko potrebuje viac dovozu zemného plynu prinajmenšom na prechodné obdobie, keďže sa pokúša postupne odtrhnúť od uhlia a jadrovej energie. Berlín už viackrát zdôraznil, že Nord Stream 2 dokončí za každú cenu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok projekt opäť obhajovala.

Začiatkom tohto týždňa vyzval Európsky parlament členské štáty EÚ, aby „okamžite zastavili dokončenie“ plynovodu. Nezáväzné uznesenie požadujúce prísnejšie sankcie proti Rusku prišlo v reakcii na zatknutie predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného.

EÚ bude kontaktovať spoločnosť Pfizer kvôli opätovnému zníženiu dodávok vakcín
Európska únia uviedla, že je potrebný ďalší rozhovor so spoločnosťou Pfizer potom, čo sa objavila správa, že farmaceutický gigant zníži dodávky už druhý týždeň po modernizácii svojho výrobného závodu, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Marek Molnár