Trump bude čeliť ďalšiemu impeachmentu, vyhlásila Pelosiová
11 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v nedeľu večer oznámila, že snemovňa je pripravená začať druhý proces ústavnej obžaloby (impeachmentu) prezidenta Donalda Trumpa. Demokratická politička zdôraznila potrebu konať naliehavo, pretože Trump podľa nej predstavuje hrozbu pre americkú ústavu i demokraciu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.


Pelosiová v liste svojim kolegom uviedla, že snemovňa sa najskôr pokúsi prinútiť viceprezidenta Mikea Pencea a vládny kabinet, aby odvolal Trumpa na základe 25. dodatku ústavy USA. Ten umožňuje kabinetnej väčšine odvolať prezidenta považovaného za neschopného vykonávať svoje povinnosti.

Príslušný legislatívny návrh sa podľa Pelosiovej vedenie Snemovne reprezentantov pokúsi prijať v pondelok. Ak to zablokujú republikáni, čo je takmer isté, snemovňa sa v utorok zíde na hlasovaní všetkých svojich členov.

Neočakáva sa, že by Pence prevzal iniciatívu pri odvolávaní Trumpa, hoci o uplatnení 25. dodatku sa vo Washingtone hovorí už niekoľko dní, píše AP.

Následne, ak zmienené snahy neuspejú, prikročí Snemovňa reprezentantov k zváženiu návrhu ústavnej žaloby, dodala Pelosiová. Termín hlasovania o ňom zatiaľ nebol stanovený.

Vzťahy medzi EÚ a USA: Šok a chaos
EÚ dúfa v Joea Bidena. Je ale otázne, či si nový americký prezident nájde toľko času na Európu a novú éru transatlantického priateľstva. Európska komisia a 27 členských štátov prechádzajú do ofenzívy. Washingtonu navrhli transatlantickú agendu... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová