Na Gibraltár môžu Slováci aj po brexite iba na občiansky preukaz
02 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Na obľúbený Gibraltár nepotrebujeme pas, vďaka Španielom bude súčasťou Schengenu.


Gibraltár patrí Veľkej Británii, hoci vždy bol tak trochu vlastným svetom, ani Británia, ani susedné Španielsko, proste mal akoby vždy trochu vlastný chod i život. A v novom roku to ešte potvrdí dohoda, ktorú Veľká Británia včera uzavrela so Španielskom. Jej obsahu sa venuje portál startitup.sk.

Hoci do Anglicka už treba vďaka odchodu Veľkej Británie z EÚ cestovný pas, na Gibraltár, aj keď je britským územím, postačí občiansky preukaz. „Plot padá, na Gibraltár sa budú vzťahovať pravidlá schengenského priestoru. Umožňuje to zrušenie kontrol medzi Gibraltárom a Španielskom,“ oznámila čerstvú novinku španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzalezová Layaová.

Pre Španielsko ide o obzvlášť dobrú správu. Gibraltár nie je pre nich len dovolenkovou destináciou – ako trebárs v našom prípade. Ale denne tu dochádza za prácou zhruba 15 000 Španielov, ktorým včerajšia dohoda výrazne uľahčí cestu do práce. Mimochodom, ide o polovicu pracovnej sily Gibraltáru, o ktorú by ani táto zámorská, britská oblasť určite nechcela prísť.

Brexit nebude až taký tvrdý. EÚ a Británia dospeli k dohode
Európska únia (EÚ) a Británia oznámili, že dospeli k obchodnej dohode. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Krajiny dosiahli dohodu na poslednú chvíľu, keďže prechodné obdobie, počas ktorého Británia zostáva súčasťou jednotného trhu a colnej únie, sa končí. Následne sa začne uplatňovať nová obchodná zmluva medzi EÚ a Britániou.

Bez spomínanej dohody, ktorú včera dosiahol Londýn a Madrid, by to aj pre Gibraltár znamenalo koniec slobodného pohybu ľudí a tovaru, čo by malo pre celú oblasť, všetky strany – Španielsko, Veľkú Britániu i samotný Gibraltár, nežiaduce ekonomické dôsledky.

Brexit bez dohody by bol pre Veľkú Britániu nákladnejší ako koronavírus, tvrdí Goldman
Nedosiahnutia obchodnej dohody s Európskou úniou by bolo pre Spojené kráľovstvo nákladnejší ako riešenie problému s koronavírusmom varujú ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Mário Martinka