Sulík predstavil svoj protipandemický plán. Pošle ho Matovič Mongolom?
23 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bolo že to kriku, bolo že to zvady okolo protipandemického plánu, ktorý mal predstaviť Matovičovi jeho koaličný partner Sulík. Konečne je na stole. S napätím budeme sledovať, či ho premiér predsa len príjme a vyskúša. Alebo ho Sulík ponúkne Mongolom. Všimol si cas.sk.


Konečne! Minister hospodárstva Richard Sulík predstavil svoj protipandemický plán. V strane SaS pracoval na príprave plánu boja proti koronavírusu osemčlenný tím, ktorý ho nazval „semafor zdravia“. Verejnosti ho predstavil sám minister hospodárstva Richard Sulík spolu s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom a poslankyňou Janou Bittó Cigánikovou, informuje portál cas.sk.
Slovensko rozdelené na okresy aj mobilná aplikácia

V Sulíkovom protipandemickom pláne sú aj všeobecné opatrenia, ktoré týkajúce sa zníženia mobility, rúšok, odstupu, vetraniu a najrizikovejších skupín. „Každý dôchodca by dostával poštou domov rúška, konkrétne 15 kusov raz mesačne,“ informovala Bittó Cigániková. Počas pandemickej situácie by dôchodcom prerušili možnosť cestovať bezplatne, aby sa znížila ich moblita. Sulíkov plán rieši aj odškodnenie prevádzok či systém na hraniciach. Slovensko by rozdelil na okresy, v ktorých by sa počítalo špecifické skóre. Po jeho vypočítaní sa určí pásmo, podľa ktorého sa uplatňujú špecifické opatrenia. Čím je v okrese väčšia premorenosť koronavírusu, tým by mali byť tvrdšie opatrenia.

Minister hospodárstva tiež kritizuje, že nemáme aplikácie, ktoré by pomáhali s trasovaním kontaktov pozitívnych, a tak jednu takú navrhuje vo svojom pláne. Trasovanie by Sulík chcel mať automatické alebo poloautomatické. Dokument chce predseda SaS predstaviť na dnešnom rokovaní Ústredného krízového štábu. Minister Gröhling chce, aby sa deti vrátili do školy od 30. novembra. K semaforu, ktorý predstavil Sulík, by sa doplnil aj školský semafor. Minister by chcel zabezpečiť mobilné odberné miesta, ktoré by prišli testovať na školy a pretestovali by učiteľov alebo iný personál, píše v závere portál cas.sk.

Uvoľňovanie protipandemických opatrení: kiná nepremietajú, plavárňam sa otvárať neoplatí
Premiér Matovič síce povolil za určitých okolností otvoriť kiná, divadlá a tiež posilňovne či plavárne, mnohým sa to pre vysoké náklady jednoducho neoplatí. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.