Pre ruského prezidenta pripravujú absolútnu imunitu
06 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Imunita bývalých ruských prezidentov, ktorá ich chráni pred trestným konaním, sa má podľa zákona predloženého ruskej Dume rozšíriť na všetky porušenia zákona, ktorých sa dopustili vo svojom živote, nielen počas svojho prezidentovania. Zisťoval portál rp.pl.


Zákon, ktorý je zverejnený na vládnych webových stránkach, je jednou z noviel predložených ako súčasť ústavných reforiem v Rusku. Tieto reformy zahŕňajú umožniť Vladimírovi Putinovi uchádzať sa o ďalšie, už piate volebné obdobie ruského prezidenta. Správu ponúkol portál rp.pl.


V Rusku si bývalí prezidenti v súčasnosti užívajú doživotnú imunitu z možného porušenia zákona, ktorého sa dopustili počas pôsobenia vo funkcii hlavy štátu. Zákon v tejto veci bol prijatý v čase, keď Boris Jeľcin odstúpil po bvyhlásení Vladimíra Putina za ruského prezidenta. V súčasnosti je jediným prežívajúcim bývalým ruským prezidentom Dmitrij Medvedev (Jeľcin, prvý ruský prezident po rozpade ZSSR, zomrel v roku 2007.)

Nový zákon má tiež sťažiť zbavenie imunity bývalého prezidenta. Na odstránenie imunity bývalého prezidenta bude musieť horná komora Dumy (Rada federácie) hlasovať nadpolovičnou väčšinou v prospech obžaloby pripravenej dolnou komorou Dumy.

Zákon vstúpi do platnosti po jeho schválení Dumou a podpísaní prezidentom.

Má Putin Parkinsona? Špekuluje sa, že ako prezident končí
Šepká sa, že ruský prezident Vladimir Putin odstúpi v januári. Po objavení videozáznamov sa zväčšujú špekulácie o jeho Parkinsonovej chorobe, uvádza denník Mirror. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Diana Zaťková