Britskí výskumníci uštedrili ranu teórií imunity stáda proti Covid-19
28 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Testovanie viac ako 350 000 ľudí ukázalo, že sa protilátky stratia v priebehu niekoľkých mesiacov, píše ft.com


Podiel ľudí v Británii s protilátkami, ktoré chránia proti Covid-19, sa v lete znížil, vyplýva z výskumu, ktorý prichádza s dôkazmi o tom, že prirodzená imunita proti vírusu môže v priebehu niekoľkých mesiacov úplne zoslabnúť. Zo štúdie vyplýva, že počet ľudí s protilátkami klesol o štvrtinu, zo 6 percent populácie v júni na 4,4 percenta v septembri. Výsledky výskumníkov z Imperial College v Londýne naznačujú, že imunita voči Covid-19 môže byť iba krátkodobá. Toto zistenie vrhá pochybnosti na stratégiu, pri ktorej si populácia vytvorí imunitu stáda voči vírusu prirodzene.

Štúdia naznačuje, že reakcia imunitného systému na vírus je podobná ako v prípade chrípky a iných koronavírusov ( napríklad bežné prechladnutie, ktorým je možné sa každoročne nakaziť ). "Toto je skutočne veľká námietka proti myšlienke dosiahnutia imunity stáda pomocou prirodzenej imunity," uviedla Helen Ward, profesorka verejného zdravia na Imperial College a spoluautorka štúdie. Výskum tiež vyvoláva otázky nad tým ako dlho by vakcína vydržala. Wendy Barclayová, spoluautorka a vedúca oddelenia infekčných chorôb na Imperial College, povedala: „Dobrá vakcína môže byť lepšia ako prirodzená imunita.“

Mnoho vedcov aj naďalej spochybňuje význam analýzy protilátok a tvrdia, že určité typy buniek, ktorých prítomnosť nie je testami zistiteľná, zohrávajú rozhodujúcu úlohu v našej imunite. Vedci z Imperial College, ktorí testovali viac ako 365 000 dospelých počas piatich mesiacov, odhalili pokles hladín protilátok vo všetkých vekových skupinách. Najmenší pokles bol u mladých dospelých a najväčší u starších ľudí. Väčší pokles bol tiež pozorovaný u tých, ktorí hlásili asymptomatickú infekciu, oproti tým, ktorí mali príznaky. "Tieto údaje naznačujú možnosť zníženia imunity populácie a zvýšenia rizika reinfekcie, keďže detekovateľné protilátky v populácii klesajú," uviedla štúdia.

Barclayová povedala: „Vieme, že sezónne koronavírusy, ktoré cirkulujú každý rok, môžu ľudí infikovať po šiestich až 12 mesiacoch a máme podozrenie, že spôsob, akým telo reaguje na tieto koronavírusy, je podobný.“

Kam zmizla chrípka? Zamaskoval ju Covid? (Peter Andrews)
Komentár Petera Andrewsa (RT) Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Účastníci štúdie s názvom React-2 boli náhodne vybraní a testovaní v troch fázach: jún až júl, júl až august a september. Hladiny protilátok sa stanovili pomocou rýchleho testu na protilátky, tiež známeho ako imunotest z laterálneho toku. Niektorí odborníci však spochybňujú presnosť týchto testov. Dôkazy potvrdzujú výsledky niekoľkých štúdií publikovaných začiatkom tohto roka v Číne, Veľkej Británií a v USA, ktoré zistili, že hladiny protilátok u ľudí začali klesať už dva mesiace po infekcii.

Jonathan Ball, profesor molekulárnej virológie na univerzite v Nottinghame, uviedol, že zatiaľ čo štúdia React-2 „potvrdzuje podozrenia“ o znižovaní imunity, v prípade staršej populácie, je menej zrejmé, aký je vzťah medzi poklesom imunity a náchylnosťou na reinfekciu. „Protilátky budú pravdepodobne dôležité pri ochrane pred budúcimi infekciami a chorobami, ale kľúčové môžu byť aj iné zložky imunitného systému, napríklad bunková imunita,“ uviedol.

Profesorka Barclayová však nesúhlasila s tým, že T-bunky, o ktorých sa predpokladá, že bojujú proti infekcii po ubúdaní protilátok, budú mať veľký vplyv na celkovú imunitu. "Skutočnosť, že ľudia sú opätovne infikovaní sezónnymi koronavírusmi, naznačuje, že účinok T-buniek pravdepodobne nie je príliš dlhodobý," uviedla.

Štúdia React-2 zistila, že rozmach protilátok bol najvyšší vo všetkých troch kolách v Londýne, na úrovni 9,5%, v porovnaní s 1,6% na juhozápade Anglicka. Protilátky sa častejšie našli u ľudí čierneho etnika ( 13,8% ). U bielych etnických skupín sa vyskytli protilátky iba pri 3,6% testovaných.

Nechať koronavírus voľne sa šíriť kvôli „stádovej imunite“ je neetické, tvrdí WHO
16 | 10 | 2020 | Diana Zaťková