Pakt Izraela so SAE nie je o mieri, je to obchodná dohoda (Abu Shehadeh)
16 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Abu Shehadeha (The Guardian)


Dnes bude izraelský parlament hlasovať o dohode o normalizácii vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi. Veľká väčšina schváli mimoriadne priaznivý krok k cieľom izraelskej vlády - pokračovať v systematickom porušovaní medzinárodného práva a neodňateľných práv palestínskeho ľudu.


Tí poslanci, ktorí veria v spravodlivosť a rovnosť, budú hlasovať proti tejto dohode. Obávam sa však, že sme maličká menšina. Tento týždeň sme dostali kópie dohody, ktoré som prečítal v troch jazykoch (arabčine, hebrejčine a angličtine) a prišiel na pár vecí. V prvom rade tí, ktorí ju napísali v rôznych jazykoch, ju ušili na mieru ich publiku.


Zatiaľ čo v angličtine a hebrejčine opakovali slovo „normalizácia“ niekoľkokrát, v arabčine sa o ňom ani nehovorí. Toto je obchodná dohoda, ktorá iba nadväzuje na diplomatické vzťahy, a nie mierová dohoda. Slovo „anexia“ (okupovaného palestínskeho územia) sa ani nespomenulo.


Túto dohodu nemožno vyňať z kontextu americkej prezidentskej kampane a potreby úspechu prezidenta Trumpa po mnohých neúspechoch. Uznanie nelegálnych osád ako súčasti Izraela nezmení medzinárodné právo. Podobne obmedzenie pomoci palestínskym nemocniciam neprinúti Palestínčanov prijať izraelskú nadvládu. Ako je uvedené v preambule, táto dohoda je založená na Trumpovom pláne, ktorý normalizuje kolonializmus, plne podporuje pravicové sionistické rozprávanie a zabíja vyhliadky na nezávislý štát Palestína.


Neverte médiám, ktoré šíria paniku. Až 97% ochorení má veľmi ľahký priebeh, tvrdí česká lekárka
Česká lekárka a politička Alena Dernerová vyzýva ľudí, aby neverili médiám. Tie podľa nej šíria paniku, napriek tomu, že až 97% ľudí nakazených koronavírusom má buď žiadny, alebo len slabý priebeh ochorenia Covid-19. Dernerová taktiež súhlasí s... Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Ohrozuje tiež štatút jeruzalemských svätých miest a zaobchádza s Palestínčanmi ako s cudzincami v ich domovine. SAE, arabská krajina, ktorá tvrdí, že jej záleží na Palestíne, by mala tento rámec odmietnuť, ako to urobila väčšina medzinárodného spoločenstva. Dohody hovoria o „spolužití“. Prečo Izrael hovorí o „spolužití“ s krajinou vzdialenou tisíce kilometrov? Zároveň v rámci jeho hraníc žije 100 000 arabských občanov v dedinách starších ako samotný štát Izrael, napriek tomu sú neuznávaní a nemajú prístup k základným službám, ako je voda a elektrina?


Diskriminácia a rasizmus voči arabsko-palestínskym občanom Izraela, domorodému obyvateľstvu, ktoré tvorí viac ako 20% populácie krajiny, je prítomná vo všetkých aspektoch života. Viac ako 50 zákonov diskriminuje nežidovských občanov. Izraelské vlaky nezastavujú v jedinom arabskom meste. Minister obrany Benny Gantz sa mohol stať izraelským premiérom, ak by sa dohodol na partnerstve s arabskými stranami. Namiesto toho sa radšej stal juniorským partnerom súčasnej izraelskej koalície.


Stačí sa pozrieť na veľkú izraelskú delegáciu, ktorá odišla do SAE v auguste - nebol medzi nimi ani jeden nežidovský úradník. Áno, Benjamin Netanjahu a jeho vláda teraz tweetujú v arabčine, ale súčasťou ich dedičstva je rasistický zákon o štáte židovského národa, ktorý znižuje štatút izraelského jazyka v arabčine.


Pri citlivosti na Covid-19 hrá kľúčovú úlohu krvná skupina, tvrdí nový výskum
15 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Pre SAE je dohoda v skutočnosti štedrým darom pre Trumpovu volebnú kampaň a súčasne poskytuje Abú Zabí väčší prístup k zbraniam a technológiám. Jednoduchý prehľad izraelských médií ukáže, že spoločnosti zaoberajúce sa bezpečnosťou sú z tejto dohody najviac nadšené.


A čo palestínske práva? Ani sa o nich nehovorí. A čo zastavenie izraelskej anexie? Tento týždeň má Izrael schváliť ďalších takmer 5 000 jednotiek na ďalšie rozšírenie svojich nelegálnych koloniálnych osád. Možno najpozoruhodnejšia je, že dohoda odkazuje na medzinárodné právo a rezolúcie OSN o „medzinárodných dohodách“. Čo rezolúcia 2334 o nezákonnosti izraelských osád? Alebo rezolúcia 478 vyzývajúca všetky krajiny, aby presunuli svojich diplomatických zástupcov mimo Jeruzalem? A čo charta OSN, ktorá nalieha na krajiny „aby prijali účinné kolektívne opatrenia na prevenciu a odstránenie mierových hrozieb“? Trump a Netanjahu podkopávajú celú myšlienku svetového poriadku založeného na pravidlách.


Anexia pokračuje. Izrael pokračuje v búraní palestínskych domov, aby rozšíril svoje osady. Izraelský minister zahraničia Gabi Ashkenazi však svojim európskym kolegom hovoril, že anexia sa „zastavila“.


Zo všetkých týchto dôvodov hovorím nie tejto dohode, rovnako ako ktokoľvek, komu záleží na spravodlivosti. Regionálny mier, bezpečnosť, rovnosť a plnenie dlhoročných práv palestínskeho ľudu. Táto dohoda predstavuje pravý opak.


• Sami Abu Shehadeh je palestínsky poslanec v Knessete


Sibírski vedci potlačili koronavírus protilátkami od nakazených
Pokus na sýrskych škrečkoch priniesol povzbudivé výsledky. Uviedol portál Nsk.aif.ru. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič