Teherán varuje, že USA čelia „väčšej“ izolácii po „neplatnom“ zavedení sankcií OSN
20 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Teherán vyčítal Washingtonu jeho rozhodnutie jednostranne znovu uložiť sankcie OSN voči Islamskej republike a predpovedal, že tento krok poškodí postavenie USA v medzinárodnom spoločenstve, informuje portál RT.


Majid Takht-Ravanchi, iránsky vyslanec pri OSN, odmietol oznámenie amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, že Washington má v úmysle opätovne zaviesť väčšinu sankcií OSN proti Teheránu, ktoré boli zrušené na základe jadrovej dohody z roku 2015. Spoločný komplexný akčný plán (JPCOA) bol zameraný na obmedzenie iránskeho jadrového programu výmenou za zmiernenie sankcií. Podpísali ju Irán, USA, Rusko, Čína, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Francúzsko.

Berúc na vedomie, že Spojené štáty už nie sú signatárom, iránsky diplomat tvrdil, že tvrdenie USA o "návrate k pôvodnej situácii" práva podľa JCPOA je "neplatný". V príspevku na Twitteri označil „samo vyhlásený termín“ USA na spustenie sankcií za „nezákonný a nepravdivý“, pričom dodal, že sám Washington „plával proti medzinárodnému prúdu“ a riskoval "globálnu izoláciu“.

V liste generálnemu tajomníkovi OSN Antoniovi Guterresovi Takht-Ravanchi uviedol, že USA sa snažia „úplne zničiť“ JCPOA použitím „jednostranných svojvoľných výkladov a pseudo-právnych argumentov“. Iránsky vyslanec vyjadril nádej, že Rada bezpečnosti takéto kroky zablokuje, a varoval, že Washington „podkopáva autoritu a dôveryhodnosť Rady a OSN“.

USA jednostranne znovuzavádzajú sankcie OSN voči Iránu
Spojené štáty v sobotu jednostranne ohlásili znovuzavedenie sankcií OSN voči Iránu a prisľúbili potrestať tých, ktorí ich porušia. Týmto krokom Washington riskuje zvýšenie svojej izolácie, ako aj medzinárodného napätia, uviedla tlačová agentúra... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Pompeo zaujal rázny postoj k svojej požiadavke, aby boli uznané jednostranne uvalené sankcie, varujúc, že ​​každý národ, ktorý v tejto veci odmietne dodržiavať USA, pocíti „následky“.

Spojenci Washingtonu v NATO však už údajne vyjadrili svoju nespokojnosť s týmto krokom. Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko v liste adresovanom Rade bezpečnosti OSN dôrazne naznačili, že sú proti sankciám.

Niekoľko hodín pred Pompeovým oznámením iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo washingtonskej „šikanovacej“ taktike. Napätie medzi Teheránom a Washingtonom stúpa od doby, čo Trumpova administratíva v roku 2018 vystúpila z JCPOA.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár