Veľká Británia, USA, Dánsko a Nórsko kontrolujú námorné aktivity za polárnym kruhom
09 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Uvedené štáty spolupracujú na "zvýšení pripravenosti pôsobiť na ďalekom severe a na zvýšení odolnosti v oblasti, ktorá je pre záujmy Spojeného kráľovstva životne dôležitá".


Lode Kráľovského námorníctva vedú nadnárodnú formáciu na ďaleký sever v operácii, ktorá demonštruje záväzok Spojeného kráľovstva a jeho spojencov k slobodnému prístupu a navigácii v regióne. Píše o tom portál royalnavy.mod.uk.

Fregata typu 23 HMS Sutherland a RFA Tidespring v spoločnej formácii s torpédoborcom USS Ross triedy Arleigh Burke amerického námorníctva a s nórskou fregatou HNoMS Thor Heyerdahl podporovanou dánskymi hliadkovými lietadlami vykonáva cvičné plavby v oblastiach, do ktorých sa vojnové lode vyberali iba výnimočne.



HNoMS Thor Heyerdahl - video youtube.com/watch?v=0YkrMbE6T7w

Budú pôsobiť v podmienkach mrazu a ľadu, aby ďalej zlepšovali adaptáciu na náročné prostredie a zároveň pomáhali udržiavať mier v regióne, tvrdí citovaný portál. Akcia je nepriamym pokračovaním predchádzajúcej operácie medzi Spojeným kráľovstvom a USA, pri ktorej bola HMS Kent v máji tohto roku nasadená do Barentsovho mora.

"Kráľovské námorníctvo a jeho spojenci tým, že operujú navzájom otvoreným a transparentným spôsobom, naďalej preukazujú, že sú odhodlaní udržiavať mier a slobodu plavby pre všetkých v životne dôležitej oblasti." - Tvrdí portál royalnavy.mod.uk.

Britské námorníctvo eskortovalo britské lode cez Hormuzský prieliv
Britské ministerstvo obrany nariadilo svojim námorným plavidlám, aby poskytli „ochranu“ všetkým britským lodiam, ktoré prechádzajú cez Hormuzský prieliv po smrti iránskeho najvyššieho generála pri americkom bezpilotnom útoku. Čítať ďalej
05 | 01 | 2020 | Marek Molnár