"Informácie o situácii v agrorezorte vnímam ako strašné!" hovorí Karahuta
14 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Skutočnosť, že potravinárstvo na ministerstve pôdohospodárstva je dlhodobo bez generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR, vníma predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo ako “vážny problém”, povedal pre Hlavný denník Jaroslav Karahuta (Sme rodina).


V reakcii na aktuálne zverejnené informácie Karahuta uviedol, že “problém je v tom, že Slovenská republika sa dlhodobo nachádza v stave veľmi nízkej potravinovej sebestačnosti a nebezpečnej závislosti na dovoze potravín. My sme vo voľbách a v Programovom vyhlásení vlády sľúbili, že túto závislosť na dovoze znížime a preto sme potravinovú sebestačnosť zaradili medzi najdôležitejšie priority tejto vlády.”

Podľa neho je “nepochopiteľné, že aj napriek tomu, že pán Lapšanský svojou obštrukciou blokuje jednu z najdôležitejších funkcii v rezorte, nenašlo ministerstvo pôdohospodárstva spôsob, ako presadiť to, aby sekcia potravinárstva a obchodu začala po dlhých rokoch konečne pracovať, plniť svoje poslanie a nezameniteľnú funkciu.”

Predseda výboru NRSR však vo svojej reakcii na aktuálne zverejnené informácie vidí príčiny aktuálnej situácie najmä v minulosti. “Podobne je to aj s pánom Pichom, ktorý rovnako ako ministerka Matečná, pán Kožuch, pán Lapšanský a ďalší, nesú priamu a bezprostrednú zodpovednosť za dnešnú alarmujúcu situáciu v slovenských regiónoch a vyľudnený vidiek, hlavne na severe, východe a juhu Slovenska.” dodáva Jaroslav Karahuta.

Mičovský má na ministerstve človeka, ktorý je spájaný s kauzou Dobytkár
Danajské dary bývalého vedenia rezortu Mičovskému ochromujú funkčnosť ministerstva Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


V dnešnom stave rozvráteného, rozkradnutého a kolabujúceho poľnohospodárstva, potravinárstva a zúboženého vidieka, mala byť príprava na výmenu šéfov jednotlivých sekcii otázkou niekoľkých dní a nie mesiacov. Príčinu toho, že ešte aj dnes sedia na rozhodujúcich stoličkách na MPaRV SR ľudia zo SMERu a SNS vidí Jaroslav Karahuta “ v personálnej nepripravenosti súčasného vedenia MPaRV SR pri preberaní rezortu pôdohospodárstva.”

“Informácie o spojitosti pána Píchu a ďalších terajších, ale aj bývalých funkcionárov štátu s kauzou "Dobytkár" vnímam ako niečo strašné a každý, kto rozkráda tento štát osobne, alebo sa čo len minimálne podieľal na jeho hospodárskom rozklade, musí niesť plnú trestnoprávnu zodpovednosť. V tejto oblasti nepoznám ľútosť !” kategoricky pre vyhlásil Karahuta.

Riešenie je podľa neho iba jedno. V čo najkratšom čase zverejniť stratégiu MPaRV SR na najbližších desať rokov, rozpracovať rezortnú časť Programového vyhlásenia vlády na obdobie štyroch rokov fungovania tejto vládnej koalície, stanoviť si ekonomické a produkčné ukazovatele a venovať maximálnu pozornosť a energiu vypracovaniu Stratégie SR pre agro-potravinárstvo a rozvoj vidieka na obdobie novej SPP 2021-2027.

“Súčasne treba čo najrýchlejšie obsadiť všetky dôležité funkcie v rezorte pôdohospodárstva ľuďmi, ktorí nemajú žiadne väzby na systém a u ktorých záujem spoločnosti vysoko prevyšuje záujem jednotlivcov.” Vyzval v reakcii na aktuálne dianie v rezorte Jaroslav Karahuta. Zároveň je presvedčený, že dlhé roky boli v agrorezorte zvýhodňovaní iba vyvolení jednotlivci a verí, že tento stav sa podarí zmeniť.

Matovičovci „prihrávajú“ svojim
„Kamaráti“ získavajú zákazky, lebo majú dôveru od vládnych činiteľov. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Gabriel Matta