Novým riaditeľom tajnej služby MI6 bude diplomat Richard Moore
30 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Novým riaditeľom britskej tajnej služby MI6 sa stane Richard Moore, bývalý kariérny diplomat a jej niekdajší zamestnanec. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.


Moore začal pre MI6, ktorej oficiálny názov je Secret Intelligence Service (SIS), pracovať v roku 1987 a neskôr pôsobil vo viacerých funkciách v oblasti diplomacie a bezpečnostných služieb. V súčasnosti pôsobí na ministerstve zahraničných vecí ako riaditeľ pre politické záležitosti a v rokoch 2014 - 2017 bol veľvyslancom Británie v Turecku.

Vedenie MI6 prevezme Moore na jeseň. Nahradí Alexa Younga, ktorý ju riadi od roku 2016. Young podľa Reuters zostal vo funkcii dlhšie ako je zvyčajné, aby zaistil stabilitu počas brexitových rokovaní. "Do SIS sa vracia s veľkými skúsenosťami a bude dohliadať na prácu skupiny mužov a žien, ktorých neúnavné úsilie býva málokedy vidieť na verejnosti, je však veľmi dôležité pre bezpečnosť a rozvoj Spojeného kráľovstva," povedal britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Moore sa narodil v Líbyi a na Oxfordskej univerzite absolvoval študijný program zameriavajúci sa na filozofiu, politické vedy a hospodárstvo. Študoval aj na Harvardovej univerzite v USA. Hovorí plynule po turecky.

Nemecko dlhuje NATO miliardy dolárov, vyhlásil Trump
Nedostatočnými výdavkami na obranu zdôvodnil v stredu americký prezident Donald Trump plánované stiahnutie takmer 12.000 amerických vojakov z Nemecka. Tie sú totiž výrazne nižšie, než je cieľ Severoatlantickej aliancie (NATO) — dve percentá z... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR