Lipšic považuje výpoveď Aleny Zs. za účelovú, ona mu odmietla odpovedať
29 | 06 | 2020 I TASR

V spise v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nie je podľa obžalovanej Aleny Zs. žiaden dôkaz o tom, že by si ju objednala.


Vyhlásila to vo svojej pondelkovej výpovedi na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu. Jej výpoveď označil splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic za účelovú, zmätočnú a v rozpore s jej predchádzajúcimi výpoveďami. Počas svojej výpovede opisovala Alena Zs. vzťah s obžalovaným Marianom K. Zoznámiť sa mali cez sociálnu sieť v roku 2012 a pôvodne malo ísť o nezáväzný flirt. To, že by mali spolu niekedy milenecký vzťah, poprela.

Priznala sa aj ku komunikácii s mužmi z politiky a prokuratúry. S niekdajším prokurátorom Reném Vanekom mala komunikovať takmer až do momentu jej zadržania. Ostatných mužov menovať odmietla, tvrdí, že s nimi komunikovala len v období rokov 2012 až 2013. Cieľom malo byť získavanie klientov na tlmočenie a sprostredkovanie realít. Jej údajnú tlmočnícku činnosť pred novinármi spochybnil Lipšic, podľa ktorého tomu neverí ani ona sama s Marianom K.

Na súde sa ešte predtým čítali SMS správy a prehrával telefonát medzi Alenou Zs. a odsúdeným Zoltánom Andruskóom. Podľa obžalovanej dokazujú jej výpoveď o tom, že jej Andruskó dlžil peniaze, nevrátil ich a neodpracoval si ich sprostredkovaním vraždy, ako tvrdí Andruskó.

Ministerke kultúry nateraz Kollárovo ospravedlnenie stačí
Ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) stačí, že sa pre kauzu svojej diplomovej práce predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ospravedlnil a nebude používať akademický titul, kým bude v politike. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | SITA


„Zoltán Andruskó nemal motiváciu vo vzťahu k nej klamať. On nevedel, aké ďalšie dôkazy sa nájdu počas vyšetrovania, čiže by veľmi riskoval, keby označil ju ako jednu z objednávateliek, a potom by sa ukázalo, že to bolo celé naopak,“ myslí si Lipšic. Poukázal na to, že Andruskó mal s Alenou Zs. kamarátsky vzťah a nemal dôvod si o nej vymýšľať.

Na nezrovnalosti vo výpovedi Alena Zs. odmietla Lipšicovi odpovedať. „Tebe neodpoviem na nič,“ reagovala. Rovnako tak odmietla odpovedať na otázky splnomocnenca Zlatice Kušnírovej Romana Kvasnicu. Po jej výpovedi pokračuje pojednávanie výsluchom kriminalistu z oblasti informačných technológií Dušana Mikulaja, ktorý analyzoval správy telekomunikačných operátorov o pohybe telefónov obžalovaných v čase pred a po spáchaní skutku vo Veľkej Mači.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.