V Rimavskej Sobote opäť presiahla nezamestnanosť 20%
23 | 06 | 2020 I SITA

Miera evidovanej nezamestnanosti sa v máji zvýšila vo všetkých okresoch na Slovensku.


Okres Rimavská Sobota si v máji zachoval nelichotivé prvé miesto vo výške nezamestnanosti. V tomto okrese totiž bola v minulom mesiaci najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti spomedzi všetkých okresov na Slovensku, keď opäť prekročila 20 percent.

V máji pritom miera nezamestnanosti v okrese stúpla oproti aprílu o dva percentuálne body na 20,66 percenta. Druhú najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti mal minulý mesiac okres Kežmarok, a to 19,04 percenta. Medzimesačne išlo o nárast o 0,72 percentuálneho bodu.

O vyše jeden percentuálny bod na 17,37 percenta vzrástla v máji miera nezamestnanosti v okrese Revúca. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Diaľnica medzi Bratislavou a Košicami bude hotová o pol roka skôr
Po desaťročiach čakania a politických sľubov bude diaľnica medzi Bratislavou a Košicami konečne realitou. Stane sa tak vďaka Maďarsku a to dokonca s polročným predstihom. Slovensko tak už nebude jedinou krajinou v EÚ, ktorá nemá diaľnicou prepojené... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Miera evidovanej nezamestnanosti sa v máji zvýšila vo všetkých okresoch na Slovensku. Jej najvýraznejší nárast o spomínané dva percentuálne body zaznamenal práve okres Rimavská Sobota, najmenej nezamestnanosť stúpla v okresoch Senec a Levoča.

V okrese Senec išlo o nárast o 0,23 percentuálneho bodu na 5,39 percenta a v okrese Levoča takisto o 0,23 percentuálneho bodu, avšak na 10,30 percenta. O viac ako jeden percentuálny bod miera nezamestnanosti v máji vzrástla v piatich okresoch Slovenska. Okrem Rimavskej Soboty a Revúcej išlo o okresy Rožňava, Michalovce a Námestovo.

Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola na konci minulého mesiaca v okrese Bratislava V. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 3,19 percenta disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce.

Po smrti pacientky vydali pobočky ÚDZS dve protichodné správy z vyšetrovania
Po náhlej smrti 19-ročnej pacientky v lučeneckej nemocnici sa jej rodičia obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Problémy nastali vtedy, keď jedno vyšetrovanie ukázalo, že nemocnica nepochybila a druhé pochybenia našlo. ... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Nasledovali okresy Bratislava I, Hlohovec, Trenčín a Bratislava IV. V okrese Bratislava I miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac dosiahla 3,45 percenta, v okrese Hlohovec 3,79 percenta, v okrese Trenčín 3,89 percenta a v okrese Bratislava IV 4,13 percenta.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v máji tohto roka stúpla o 0,63 percentuálneho bodu na 7,20 percenta. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci vyššia o 2,32 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci piateho mesiaca tohto roka 198 256 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s aprílom ide o nárast o 17 500 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v máji stúpol o 64 132 osôb.

Európa sa pomaly znovu otvára, Nórsko zostáva tvrdohlavo zatvorené
Nórsko, ktoré rýchlo dostalo pandémiu nového koronavírusu pod kontrolu, ignoruje výzvy na zrušenie alebo aspoň uvoľnenie svojich cestových obmedzení. Škandinávska krajina je dnes preto zrejme najuzavretejším štátom v Európe, informovala v utorok... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR