Zväz obchodu podporuje zatvorené prevádzky počas väčšiny nedieľ
10 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Proti zákazu nedeľnej práce v maloobchode sú najviac vyhranení mladší ľudia z veľkých miest.


Zväz obchodu SR (ZO SR) podporuje zatvorené niektoré maloobchodné prevádzky počas väčšiny nedieľ v roku. Navrhuje totiž nadviazať na doterajšiu legislatívu týkajúcu sa otváracích hodín v maloobchodných prevádzkach počas sviatkov a rozšíriť ju aj na nedeľný predaj. Výnimku by malo podľa zväzu dostať desať až dvanásť nedieľ v roku v predsviatočných obdobiach, keď je dopyt po tovare najväčší.

"Mali by sa dohodnúť politické autority či áno alebo nie. Otázka výhrady svedomia nie je relevantná, lebo obchodníci potrebujú poznať len jednu alternatívu. A problémy, ktoré spôsobovala výhrada svedomia, sme videli už počas koronakrízy u niektorých predavačiek a predavačov," informoval o tom v stredu na tlačovom brífingu prezident ZO SR Martin Katriak.

Mnohé členské štáty EÚ už podľa ZO SR prijali a dlhodobo v praxi uplatňujú zákonné obmedzenia nedeľného predaja a ostatných dní pracovného pokoja. Výnimky sa zväčša týkajú menších obchodov s čerstvými potravinami alebo obchodných prevádzok na letiskách, staniciach, nemocniciach, čerpacích staniciach a v turistických oblastiach.

AKTUÁLNE: Kotlebovci s návrhom na zákaz nedeľného predaja v parlamente neuspeli
Návrh ĽSNS na zákaz nedeľného predaja neprešiel, v júli bude parlament hlasovať o podobnom návrhu z dielne poslancov Smeru. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Navyše, niektoré z týchto krajín majú určité nedele v roku prevádzky otvorené a tento model sa pozdáva aj zväzu. Zväz preto zastáva názor, že zatvorenie predajní v nedeľu podobným modelom, by bolo vhodné uplatniť čím skôr aj na Slovensku.

"ZO SR tým nadväzuje na celoeurópske snahy vytvoriť v týždni plnohodnotný deň oddychu pre všetkých predávajúcich, ktorý umožní dostatok spoločne stráveného času v čo najväčšom počte rodín a regeneráciu pracovnej sily," dodal Martin Katriak.
Kto je proti zákazu nedeľnej práce?

Proti zákazu nedeľnej práce v maloobchode sú najviac vyhranení mladší ľudia z veľkých miest. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) pripravila agentúra ACRC.

Takýto výsledok sa dal podľa INESS očakávať, nakoľko mladší ľudia majú radi flexibilnejší život a otvorené možnosti. Vo veľkých mestách je zas podľa INESS zároveň koncentrovaná veľká časť maloobchodu s otváracími hodinami aj v nedeľu, preto sa tento zákaz dotýka viac obyvateľov z miest.

Hotovostný príspevok na stravovanie by zmenil stravovacie návyky Slovákov
Zámer zaviesť stravné v hotovosti namieto gastrolístkov prináša riziko, že zamestnanci prestanú príspevok zamestnávateľa na stravovanie v plnej miere využívať na teplý obed alebo nákup potravín. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Brigádnici, študenti, nízkopríjmoví a nekvalifikovaní zamestnanci by mali mať podľa INESS možnosť pracovať v maloobchode aj v nedeľu. Viac ako 60% respondentov je totiž pozitívne naklonených tomu, aby viaceré skupiny obyvateľstva mali mať možnosť pracovať v nedeľu v maloobchode.

Len 28 % je proti takejto možnosti. Veľkú podporu má táto možnosť najmä u mladých respondentov (25-34 rokov), z ktorých 70 % je za možnosť nedeľnej práce v maloobchode a len 19 % proti.

Rovnako najvýraznejšia podpora je pri obyvateľoch veľkých miest (nad 100 000 obyvateľov) so 74 %-percentným súhlasom. No prevaha súhlasu s ponechaním možnosti v nedeľu pracovať niektorým skupinám obyvateľstva bola aj pri respondentoch z najmenších obcí do 1 000 obyvateľov, keď 56 % bolo za a 32 % proti. S možnosťou práce v nedeľu v maloobchode súhlasilo aj 68 % respondentov, ktorí sú na materskej dovolenke.

Za ľudí nebude spolupracovať s Pellegriniho stranou, Sulík túto možnosť nevylúčil (aktualizácia)
Vládna strana Za ľudí určite nebude spolupracovať s novou stranou podpredsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorej vznik dnes bývalý premiér avizoval. Po dnešnom rokovaní vlády to povedala podpredsedníčka strany Za ľudí a... Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


"Napriek istým rozdielom medzi demografickými skupinami, nesúhlas so zákazom nedeľnej práce v maloobchode, či prípadná potreba kompenzácie tohto zákazu panoval podľa výsledkov prieskumu naprieč všetkými sledovanými skupinami, bez ohľadu na bydlisko, vzdelanie, vek, pohlavie či zamestnanecký status," ozrejmili analytici INESS.

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplynulo, že ľudia na materskej, či nezamestnaní ľudia požadujú viac možností privyrobiť si. "Prieskum ukázal aj to, že keď veci pomenujeme pravými menami, teda zákaz pracovať nazveme zákazom, obyvatelia Slovenska nie sú naklonení takémuto obmedzeniu ich slobody," doplnili analytici INESS.

Agentúra ACRC zozbierala výsledky metodológiou CAPI na vzorke 1 021 respondentov v dňoch 26. mája až 3. júna 2020.

ŠKANDÁL: Poslanci Blaha a Pročko sa pobili v parlamente (aktualizácia)
Jozef Pročko mal poslanca Blahu chytiť pod krk a škrtiť ho. Poslanec Blaha avizuje trestné oznámenie, Pročko útok odmieta. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Peter Haluza