Sudkyňa Zuzana M. rozhodla v zmenkovej kauze veľmi rýchlo, myslí si komisia
26 | 05 | 2020 I SITA

V súčasnosti stíhaná bývalá sudkyňa Zuzana M. rozhodla v spore o zmenku v hodnote viac ako osem miliónov eur veľmi rýchlo napriek tomu, že mala staršie nerozhodnuté veci. Konštatuje to vo svojej správe komisia, ktorú Súdna rada SR zriadila v septembri minulého roku po policajnej akcii zameranej na sudcov.


Ako na dnešnom zasadnutí rady zhrnul člen komisie na preverovanie podozrení voči sudcom Lajos Mészáros, o prípad zmenky, ktorej vyplatenie sa dožadoval podnikateľ Marian K., sa následne zaujímali z Krajského súdu v Bratislave. Konkrétne z oddelenia takisto obvinenej sudkyne Andrei H., aj keď vo veci ešte nebolo vypracované rozhodnutie prvostupňového súdu. „Súdna úradníčka o tom spísala záznam," povedal Mézsáros.

Komisia tiež skonštatovala, že prerozdeľovanie spisov na Okresnom súde Bratislava V, po tom, ako tam v máji 2017 prišla Zuzana M., nezodpovedalo zákonu. Sudcovia si údajne totiž sami vyberali, ktoré prípady odovzdajú na prerozdelenie sudkyni Zuzane M.

Do aplikácie eKaranténa je zaevidovaných takmer 2 000 používateľov
Na Slovensku je dnes k 15:00 zaevidovaných takmer 2 000 používateľov aplikácie eKaranténa, ktorí prekročili hranice alebo boli prepustení do domácej karantény. Aktuálne je 1 613 ľudí doma. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva vnútra... Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | SITA


Jeden zo sudcov dokonca tvrdil, že prerozdeľovanie ovplyvnil vtedajší predseda súdu. Jeden z prípadov týkajúci sa zmeniek nakoniec dostala aj Zuzana M. „Dospeli sme k záveru, že takto to nemá byť," povedal Mézsáros.

Najvyšší súd SR 19. marca ponechal obvinenú sudkyňu Zuzanu M., ktorá rozhodovala občianskoprávny spor o jednu z miliónových zmeniek a jej vyplatenie si nárokoval Marian K., na slobode. Podľa zverejnenej komunikácie z aplikácie Threema Zuzanu M. pri rozhodovaní ovplyvňovala bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. Sudkyňa nakoniec vo veci rozhodla v prospech Mariana K. V marci toho roku sa Zuzana M. vzdala výkonu funkcie sudkyne.

Aplikácia eKaranténa: S akými technickými problémami stále zápasí?
Slovensko v priebehu včerajška (25. mája) rozšírilo možnosť vstupu na svoje územie s pomocou využitia domácej karantény. Aplikácia eKaranténa má však niekoľko technických nedostatkoch a zatiaľ stále nefunguje ani na iOS od spoločnosti Apple.... Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok