Krajský súd v Bratislave porušil rozhodnutím v kauze zmenky práva Markízy, skonštatoval ústavný súd
22 | 05 | 2020 I SITA

Ústavný súd SR rozhodol, že právo na spravodlivý proces spoločnosti Markíza Slovakia v jednom z občianskoprávnych sporov o vyplatenie miliónových zmeniek bolo rozhodnutím Krajského súdu v Bratislave (KS) z decembra 2018 porušené.


Ako agentúru SITA informovala spoločnosť Neuropea, ktorá mediálne zastupovala Markízu v súdnych sporoch o zmenky, napadnuté uznesenie krajského súdu, ktoré ústavný súd zrušil, súviselo s rozhodnutím, ktorým KS zrušil rozhodnutie Okresného súdu Bratislava V o zastavení konania v jednom zo sporov pre nečinnosť spoločnosti Mariana K. Ten sa na súde pôvodne prostredníctvom svojej spoločnosti Správa a inkaso zmeniek domáhal vyplatenia zmeniek v hodnote približne 69 miliónov eur.

Markíza na ústavnom súde napadla rozhodnutie KS ako svojvoľné, pretože odporovalo Civilnému sporovému poriadku. „Ústavný súd potvrdil, že základné správa spoločnosti na súdnu ochranu a právo na spravodlivý proces boli porušené rozhodnutím Krajského súd v Bratislave z 21. decembra 2018. Ústavný súd toto rozhodnutie zrušil a prikázal krajskému súdu opätovne rozhodnúť," uvádza spoločnosť.

NAKA ukončila vyšetrovanie možného sériového vraha
Obvinený muž mal spáchať trojnásobnú vraždu, možno ide o sériového vraha. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | SITA


Markíza v prípade takisto namietala zloženie senátu krajského súdu, keďže krátko pred vynesením napadnutého rozhodnutia sa do neho ako náhradná sudkyňa dostala Andrea H., sestra v súčasnosti väzobne stíhanej bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky J. Ústavný súd porušenie zákona pri zmene členov senátu nezistil. V rozhodnutí však uviedol, že pri podozreniach zo spáchania trestných činov zo strany sudcov je ľudsky náročné mať dôveru v ich spravodlivé rozhodovanie.

Markíza navyše po policajnej akcii zameranej na sudcov namietala na najvyššom súde zaujatosť Andrey H. v kauze sporu o zmenky. Ten námietke vyhovel a v apríli tohto roku ju vylúčil z rozhodovania vo veci.

V kauze falšovania miliónových zmeniek senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo februári uznal podnikateľa Mariana K. a exriaditeľa TV Markíza Pavla R. za vinných. Zároveň obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia. Marian K. má tiež zaplatiť pokutu 10 000 eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa v občianskoprávnom konaní na súde domáhal Marian K. voči Pavlovi R. a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000, ako tvrdili obžalovaní.

V Poltárskych lesoch sídli firma s majetkom 96 miliárd eur
Účtovný majetok firmy Baracuda Amiz Club, ktorá sídli na samote v okrese Poltár, je vyčíslený na 96 miliárd eur. Konečnou užívateľkou výhod je takmer 90. ročná Božena Slezáková. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok