MIMORIADNE: Ruší sa 14 dňová karanténa pred operáciami (Aktualizácia)
18 | 05 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Testy na koronavírus budú robiť pred operačnými zákrokmi len u rizikových pacientov.


Na Slovensku sa ruší povinná 14-dňová karanténa pred plánovanými operačnými výkonmi v nemocniciach. Testy na koronavírus sa budú pred operačnými zákrokmi robiť len u rizikových pacientov. V pondelok to povedal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Podľa ministra sa bude dodržiavať prioritizácia pacientov, ktorí budú pozývaní na operačné zákroky podľa zdravotného stavu. Predoperačné vyšetrenia budú opäť vykonávať internisti alebo všeobecní lekári.

Aktualizácia 18.5. o 14.57 hod.

Ako uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre odbor všeobecné lekárstvo Adriana Šimková, všeobecní lekári veľmi vítajú, že pacienti sa môžu opäť dostaviť do ambulancií. Lekári sa tak podľa nej budú môcť vrátiť k súvislému poskytovaniu zdravotnej starostlivosti.

Hlavný odborník MZ SR pre chirurgiu Juraj Pechan informoval, že určitá časť odložiteľných zákrokov by sa mala smerovať na jeseň. "Nevieme v najbližších mesiacoch všetko dohnať," konštatoval. Dodal tiež, že podľa odhadov za uplynulých šesť týždňov výkon operácií klesol na 50 %.

Či a kedy bude núdzový stav zrušený, šéf rezortu zdravotníctva nevedel povedať. Túto otázku má posudzovať Ústredný krízový štáb a následne bude materiál predložený na vládu. Je to však podľa neho na zváženie. Ako Krajčí dodal, hlavní odborníci na jednotlivé lekárske odbory vydajú usmernenia, následne vydá príkaz ministra. "Dnešným dňom by sme boli radi, aby sa systém vrátil do obdobia pred pandémiou. Jediná výnimka bude, že sa v prípade potreby zváži aj test na Covid-19," uzavrel.

Matovič sa príliš vžil do úlohy záchrancu životov, tvrdia experti
Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) pri vnímaní všetkých aspektov krízy bráni prílišné „vžitie sa do úlohy záchrancu životov“, myslí si 90 percent opýtaných odborníkov. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | SITA