AKTUÁLNE: Od stredy nastane masívne uvoľnenie obmedzení, školy otvoria 1. júna (Aktualizácia)
18 | 05 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Od stredy budú otvorené obchodné centrá, vonkajšie športoviská a bude možné verejné stravovanie aj v interiéri. Školy a škôlky by sa mali otvoriť od 1. júna. 


Od stredy 20. mája sa otvoria obchodné centrá s výnimkou detských kútikov. Fungovať budú môcť začať aj kiná a divadlá a budú sa môcť konať hromadné podujatia do 100 ľudí. Informoval o tom v pondelok premiér Igor Matovič.

Ďalej bude umožené stravovanie v interiéri, predlžujú sa aj ich otváracie hodiny do 22. hodiny Otvoria sa aj vonkajšie športoviská bez šatní a bez obecenstva. Rúška budú aj naďalej povinné v interiéroch, ich nosenie v exteriéri v prípade dodržania vzdialenosti nad 5 metrov bude dobrovoľné.

Aktualizované 18.5. o 16.10. hod.

Naďalej platí odporúčanie  pre seniorov nakupovať medzi 9. až 11. hodinou. V obchodoch sa zmenší obmedzenie plochy na jedného zákazníka na 15 metrov štvorcových. Obchody v nedeľu ostávajú zatvorené.

Občania, ktorí majú na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt, budú môcť v prípade návratu do 24 hodín vycestovať do Čiech, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Švajčiarska a Nemecka a Slovinska, pričom nebudú potrebovať test na koronavírus ani nebudú musieť absolvovať štátnu karanténu. Na hraniciach si budú musieť cestujúci vyplniť formulár s presnou hodinou odchodu. Toto opatrenie platí od štvrtka 21. mája.

Týždeň po otvorení škôl zaznamenali vo Francúzsku desiatky nových prípadov nákazy
Francúzi okamžite znovu zatvorili školy zasiahnuté novými prípadmi koronavírusu. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | SITA

Školy a škôlky by sa mali otvoriť od 1. júna

Ako informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, v materských školách bude môcť byť umiestnených maximálne 15 detí. Základné školy otvoria prvý až piaty ročník, v triedach bude môcť byť maximálne 20 detí. Vyššie ročníky sa naďalej budú vzdelávať dištančne. Otvoria sa aj školské kluby.

Nástup do vzdelávacích zariadení bude dobrovoľný. "Rodičia budú môcť s deťmi zostať doma, ak sa tak rozhodnú," povedal minister školstva. Uprednostnené by mali byť deti zdravotníkov, hasičov, policajtov, vojakov či učiteľov.

Aktualizácia 18.5. o 17.15. hod.

"Deti rúška mať nemusia, no zamestnanci a pedagógovia áno. Deťom budú taktiež každé ráno merať teplotu,“ ozrejmil minister. Ak deti žijú v spoločnej domácnosti so starými rodičmi, tak do materskej, respektíve základnej školy by ísť nemali.

Kontaktovať rodičov v súvislosti so záujmom umiestniť dieťa do školy budú riaditelia. Minister potvrdil, že riaditelia tak robia od minulého týždňa.

Matovič poznamenal, že základné umelecké školy môžu vyučovať individuálne, teda jedného žiaka. Bližšie podmienky, za akých sa bude konať vyučovanie, budú zverejnené v najbližších dňoch.

Ako ďalej informoval premiér, hromadné podujatia nad 1 000 ľudí tento rok nebude možné organizovať. Núdzový stav sa zatiaľ podľa premiérových slov rušiť nebude.

Rodičia, ktorí deti nechajú doma po otvorení škôlok a škôl, budú mať naďalej nárok na OČR
Rodičia, ktorí nechajú svoje deti doma aj po plánovanom otvorení škôl a škôlok, budú mať naďalej nárok na pandemické ošetrovné. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | SITA