Migaš protestne rezignuje pre oslavy s Lukašenkom
14 | 05 | 2020 I TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky (SR) potvrdilo, že slovenský veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš požiadal v stredu o uvoľnenie z postu. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.


„Veľvyslanec Migaš požiadal o uvoľnenie z postu. Rezort diplomacie ale zároveň dôrazne odmieta jeho tvrdenia o tendenčnej kampani voči jeho osobe. Veľvyslanec porušil základné princípy komunikácie s ústredím, keď nekonzultoval svoju účasť na oslavách výročia skončenia 2. svetovej vojny v Minsku a to napriek koordinácii tamojšou delegáciou EU," uviedol tlačový odbor v reakcii na otázku TASR.

MZVEZ SR zároveň zdôraznilo, že Slovensko si vo vzťahu k Bielorusku uctilo obete ich občanov dvoma spôsobmi, a to konkrétne prijatím veľvyslanca Bieloruska na pietnej akcii na ministerstva 7. mája 2020 a osobným listom premiéra Igora Matoviča bieloruskému premiérovi.

USA dostanú prípadnú vakcínu ako prvé, Francúzsko protestuje
Šéf farmaceutickej firmy Sanofi zámer ouprednostniť Američanov pri dodávke vakcíny vysvetlil tým, že Spojené štáty "zdieľajú riziko" výskumu. USA podľa neho dostanú vakcínu ako prvé, pretože "investovali do snahy chrániť svojich... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR


Ministerstvo sa podľa tlačového odboru o účasti slovenského diplomata na oslavách dozvedelo až následne z tlače a zdôvodnenie jeho rezignácie preto vníma ako "vyjadrenie politického postoja voči novej vláde SR“. Slovenský veľvyslanec v Bielorusku Jozef Migaš požiadal o uvoľnenie z postu po tom, ako sa zúčastnil na oslavách výročia skončenia 2. svetovej vojny v Minsku.

V Minsku sa v sobotu zhromaždili tisíce ľudí, aby si pripomenuli 75. výročie skončenia druhej svetovej vojny v Európe. V bieloruskej metropole sa aj napriek nárastu počtu prípadov nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 pri tejto príležitosti konala tiež vojenská prehliadka. Zúčastnilo sa na nej približne 3000 príslušníkov ozbrojených zložiek, desiatky lietadiel a viac ako 150 vojenských vozidiel vrátane tankov T-34 z obdobia druhej svetovej vojny.

Rusko takisto plánovalo uskutočniť vojenskú prehliadku s účasťou viacerých svetových lídrov. Rozhodlo sa ju však posunúť z dôvodu prudkého nárastu prípadov koronavírusu.

Rusko požiadalo českú políciu o ochranu pre údajného sprisahanca z ambasády
Andrej Končakov, zástupca riaditeľa Ruského strediska pre vedu a kultúru, ktoré patrí pod správu ambasády, dostáva anonymné vyhrážky od 10. mája, keď ho české médiá označili za súčasť údajného plánu Ruskej federácie na vraždu trojice činiteľov... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR