Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať svoj deň
28 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.


Vírusová vakcína môže prísť skôr, ako sa predpokladalo. Austrálsky úverový trh posiela správu národnej centrálnej banke: je potrebná ďalšia pomoc. Veritelia na celom svete prisľúbili viac ako 31 miliárd dolárov hlavným leteckým spoločnostiam, ktoré sú vírusom postihnuté, píše bloomberg.com Tu sú niektoré z vecí, o ktorých dnes ľudia na trhoch hovoria.
Životaschopná vakcína ?

Vakcína na zastavenie pandémie koronavírusu by mohla byť k dispozícii už v tomto roku. S počtom koronavírusových infekcií, ktoré teraz prekračujú hranicu 3 miliónov, rastie tlak, na štáty a firmy aby prišli čo najskôr s vakcínami na boj proti nákaze. Desiatky spoločností na celom svete sa snažia vyvinúť vakcínu. Medzi nimi sú napríklad: Sanofi, Johnson & Johnson a Moderna. Štúdia zistila, že vírus pretrváva vo vzduchu v preplnených priestoroch.
Trhy stúpajú

Ázijské akcie prišli s miernym ziskom po tom, ako sa americké akcie vyšplhali na šesťtýždňové maximum vďaka krokom smerujúcim k opätovnému otvoreniu ekonomík. Dolár oslabil a ropa sa znova prepadla. Futures vyskončili v Japonsku, Austrálii a v Hongkongu po tom, čo sa index S&P 500 od 10. marca uzavrel na svojom najvyššom bode. Futures na ropu v západnom Texase a v New Yorku klesli pod 13 dolárov za barel. Výnosy dlhopisov vzrástli v súvislosti so správou, že európski regulátori poskytnú bankám štvrté kolo kapitálu a ďalšie stimulačné opatrenia prídu od Bank of Japan.

Čína tvrdí, že nemôže vylúčiť USA ako pôvodcu koronavírusu
Mikrobiológ Čínskej akadémie vied naznačil vo štvrtok, že Spojené štáty, ostávajú aj naďalej potenciálnym pôvodcom čínskeho koronavírusu, pokým Washington nepreukáže opak. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Viac pomoci

Austrálsky úverový trh vysiela správu národnej centrálnej banke: Bezprecedentné uvoľňovanie peňažných prostriedkov pomáha - je však potrebné uvoľňovať viac. Tento krok pomohol zlepšiť likviditu na trhoch a podporiť získavanie finančných prostriedkov.
Príliš rýchle 5G

SoftBank prináša 5G internet v Japonsku. Rýchlosti tejto siete sú dokonca aj podľa štandardov jednej z najviac prepojenej krajiny na svete neuveriteľne vysoké. Rýchlosť 5G siete v testoch v Tokiu dosiahla 1,1 gigabitov za sekundu ( upload približne 30 megabitov za sekundu ). Pokrytie je zatiaľ veľmi obmedzené.

Japonské telekomunikácie a ich obdoby v Južnej Kórei a v Číne napredovali v zavádzaní sietí novej generácie napriek globálnemu strachu z koronavírusu. Pokrytie v Japonsku je však stále také malé, že všetci traja hlavní operátori zverejňujú presné adresy kde môžu prví používatelia získať 5G pripojenie.
Pôžičky

Veritelia na celom svete sa zaviazali poskytnúť pôžičky hlavným leteckým spoločnostiam vo výške viac ako 31 miliárd dolárov, keďže pandémia koronavírusu ich núti zastaviť svoje flotily. Spoločnosti v USA budú z tohto balíka potrebovať takmer 20 miliárd dolárov. V snahe zabezpečiť financovanie, letecké spoločnosti buď čerpali z existujúcich úverových liniek, alebo čerpali nové pôžičky.

Pandémia predstavuje bezprecedentnú výzvu pre letectvo a cestovný ruch, keďže vlády na celom svete uzavreli letiská čím sa snažia zastaviť šírenie vírusu. Medzinárodná asociácia leteckej dopravy opakovane varovala, že zdravotná kríza by mohla priviesť do bankrotu polovicu svetových leteckých spoločností a prinútiť krajiny ako Francúzsko a Holandsko, aby pripravili štátnu pomoc.

Globálna pandemická pomoc bola na dosah - kým ju Amerika nezastavila
Medzinárodný menový fond bol pripravený reagovať na bezprecedentnú medzinárodnú krízu. Prečo administrácia Donalda Trumpa odmietla spolupracovať? Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | Mário Martinka