Zmeny v zákone o pobyte cudzincov vstúpili do platnosti
10 | 04 | 2020 I SITA

Štátny príslušník tretej krajiny, ktorý legálne vstúpil na územie SR, je oprávnený zdržiavať sa na tomto území do uplynutia jedného mesiaca od skončenia krízovej situácie.


Všetky prechodné, trvalé alebo tolerované pobyty, ktorým končí časová platnosť počas krízovej situácie, či do jedného mesiaca po jej skončení, zostávajú platné aj dva mesiace po skončení krízy. Vyplýva to z dočasných zmien v zákone o pobyte cudzincov, ktorý nadobudol platnosť vo štvrtok 9. apríla.

Ustanovenia tohto zákona riešia rôzne situácie, v ktorých sa môžu cudzinci ocitnúť počas krízovej situácie v súvislosti s ochorením Covid-19. Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti.

Slovensko zvažuje dať pre koronavírus do karantény celé oblasti
Ako uviedol minister zdravotníctva, nezáleží na tom, či pôjde o marginalizované komunity, alebo nie. Čítať ďalej
09 | 04 | 2020 | SITA


Štátny príslušník tretej krajiny, ktorý legálne vstúpil na územie SR, je oprávnený zdržiavať sa na tomto území do uplynutia jedného mesiaca od skončenia krízovej situácie.

„Štátny príslušník tretej krajiny, ktorý sa v čase krízovej situácie zdržiava mimo územia SR, môže podať žiadosť o obnovenie prechodného pobytu alebo žiadosť o udelenie trvalého pobytu na neobmedzený čas na príslušnom zastupiteľskom úrade,“ dodáva polícia.

Pobyt týchto osôb nezaniká, ak nevstúpi na územie SR do 180 dní od udelenia pobytu z dôvodu trvania krízovej situácie.

Za porušenie povinnej karantény hrozí pokuta do 1000 eur
Polícia môže od pondelka uložiť blokovú pokutu do 1000 eur každému, kto nenastúpi do povinnej karantény alebo ju poruší. Upozornili na to bratislavskí policajti na sociálnej sieti. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | TASR


Policajný útvar môže v konaní o udelení pobytu alebo v konaní o obnovení pobytu po skončení krízovej situácie akceptovať predkladané doklady aj v prípade, ak budú v tom čase staršie ako 90 dní. Podmienkou je však, že štátny príslušník tretej krajiny zo Slovenska nevycestoval od skončenia krízovej situácie do momentu podania žiadosti o pobyt.

Uvedené lehoty stanovené zákonom o pobyte cudzincov sú zo zákona predĺžené o obdobie trvania krízovej situácie.