Aplikácia, ktorá upozorní na človeka s koronavírusom, sa už dá stiahnuť
18 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Mobilná aplikácia Zostaň zdravý vytvára neviditeľnú sieť anonymných zariadení, vďaka čomu dokáže poslať upozornenie, keď sa vo vašej blízkosti objaví niekto s ochorením COVID-19. 


Cieľom iniciatívy, za ktorou stojí lekárska komunita s tímom programátorov, je spomaliť a zastaviť šírenie nového koronavírusu. Hlavnou úlohou mobilnej aplikácie je upozorniť používateľa, že sa v jeho blízkosti nachádza človek nakazený SARS-CoV-2.

Ľudia si okrem toho priamo z aplikácie môžu vybrať možnosť otestovať sa na COVID-19 stlačením ikonky Mám podozrenie a zároveň po odobratí vzorky dostanú neskôr informáciu o výsledku, bez toho, aby museli niekde telefonovať.

Tip redakcie: Na ikonku Mám podozrenie odporúčame kliknúť len v prípade reálneho rizika nákazy a zároveň pri symptómoch ako je kašeľ, horúčka a sťažené dýchanie. V aplikácii totiž zatiaľ chýba odkaz na potvrdenie odoslania tejto informácie.

Zdroj obrázka: www.zostanzdravy.sk


Čo aplikácia umožňuje:

  • lepšie sa chrániť pred vírusom, podporuje ľudí v dodržiavaní karantény

  • zobrazuje aktuálny počet pozitívnych prípadov, rozdelené aj podľa regiónov

  • získať informáciu, keď sa človek vyskytne blízko registrovanej infekcie s dosahom do 50 metrov (príde upozornenie)

  • spätné oznámenie o kontakte s infekciou, pokiaľ sa človek ocitol pri niekom, komu potom vyšli pozitívne výsledky


Aplikáciu pre Android je už možné stiahnuť si cez Google Play pod názvom Zostaň zdravý. Systém pri registrácii nevyžaduje žiadne údaje, odporúča sa však zadať aspoň telefónne číslo. Rešpektuje všetky náležitosti súvisiace s ochranou osobných údajov. Pre Apple je v procese schvaľovania.

Každému užívateľovi priradí aplikácia unikátny kód, ktorý bude použitý ako doplňujúci identifikátor pri testovaní vzorky. “V prípade, že anonymný identifikátor bude referenčným centrom, laboratóriom alebo lekárom označený ako pozitívny, aplikácia v takom prípade automaticky upozorní ľudí, ktorí boli s nakazenou osobou v poslednej dobe v blízkosti,”upresňujú tvorcovia.

Aplikácia pravdepodobne postupne prejde úpravami. “Naša iniciatíva a realizácia projektu stojí na dobrovoľnej snahe pomôcť si v boji proti katastrofe, ktorá postihla Slovensko,” vysvetľuje jeden zo zakladajúcich členov projektu lekár Andrej Thurzo. Ľudia podľa neho v aktuálnej situácii len ťažko zisťujú výsledky svojich testov, hoci majú právo dozvedieť sa ich čo najskôr. Zrýchlené testovanie a následný efektívny manažment chorého považuje za kritické.

S myšlienkou na vytvorenie projektu prišli Marek Gogoľ a Andrej Thurzo. Podobné aplikácie fungujú v Ázii, Izraeli, Spojených štátoch amerických i Nemecku. Webová stránka iniciatívy je www.zostanzdravy.sk.

Núdzový stav rozšírila vláda na celý sektor zdravotníctva
Rozhodla o tom v stredu vláda. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Peter Haluza, TASR