AKTUALIZOVANÉ: Rusko a Turecko sa dohodli na deeskalácii v Idlibe
05 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Rozhovor medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, priniesol dohodu medzi Ruskom a Tureckom na deeskalácii v Idlibe. Informuje portál RT.


Tlačové vyhlásenie nasledovalo po niekoľko hodinovom rozhovore v Moskve medzi ruským prezidentom VladimIRom Putinom a jeho tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Počas rozhovorov sa Putin a Erdogan dohodli na dokumente, v ktorom sa podrobne opisuje prímerie v Idlibe, ktoré má začať 6. marca o polnoci.



V tejto oblasti sa má zriadiť bezpečnostný koridor, pričom vojaci oboch krajín dostanú týždeň na to, aby sa dohodli na všetkých podrobnostiach.

Ruské a turecké jednotky budú tiež vykonávať spoločné hliadkové misie pozdĺž diaľnice M-4 v Idlibe.

Dokument tiež zdôrazňuje, že Moskva aj Ankara sa zaviazali zachovať územnú celistvosť Sýrie.

Obaja vedúci predstavitelia uznali, že konflikt sa nedá vyriešiť vojensky, pričom o osude svojej krajiny rozhodujú iba Sýrčania. Dohodlo sa tiež, že sa uľahčí úsilie zamerané na predchádzanie humanitárnej krízy v Idlibe a zároveň sa vytvoria podmienky pre návrat utečencov do ich domovov.

AKTUALIZOVANÉ: Kríza v Idlibe si vyžaduje priame rozhovory, uviedol Putin po stretnutí s Erdoganom
Putin povedal Erdoganovi, že niekoľko desiatok tureckých vojakov bolo zabitých, pretože nikto nevedel kde sa nachádzali, pričom dodal, že kríza v sýrskej provincii je taká strašná, že sú potrebné priame rozhovory medzi oboma vodcami. Informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Marek Molnár