Španielsko: Venezuelský opozičný líder sa stretne so šéfkou diplomacie
21 | 01 | 2020 I Dominik Simon / TASR
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó navštívi Španielsko a stretne sa tam s ministerkou zahraničných vecí Aranchou Gonzálezovou. V utorok o tom bez poskytnutia bližších podrobností podľa agentúry Reuters informovala hovorkyňa španielskej vlády.

"Guaidó je dočasným prezidentom a čo naša vláda požaduje... je to, aby sa vo Venezuele konali voľby a aby sa aktivovali demokratické procesy, aby sa ľudia mohli vyjadriť," povedala novinárom na tlačovej konferencii María Jesús Monterová. Guaidó sa ešte 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť prezidenta Nicolása Madura. Za dočasného prezidenta ho následne uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane Spojených štátov. Maduro a jeho spojenci Guaidóa obviňujú, že je bábkou americkej vlády.

Guaidó, ktorý v nedeľu odcestoval do Kolumbie, sa tento týždeň zúčastní aj na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Pompeo vyzýva na ukončenie Madurovej "tyranie" vo Venezuele
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v pondelok na spoluprácu v boji za ukončenie vlády prezidenta Nicolása Madura vo Venezuele, ktorá sa už dlhodobo zmieta v hlbokej politickej a hospodárskej kríze. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR