Putin a Erdogan pripravili pôdu v Berlíne pre líbyjské mierové rozhovory
19 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Líbyjské mierové rozhovory v Berlíne sa ešte len začínajú, ale ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už stihli vyjadriť svoje stanoviská ku konfliktu.


Keď sa obaja prezidenti stretli pred nedeľnou konferenciou, Erdogan priamo prejavil svoje nepriateľstvo voči líbyjskému Khalifovi Haftarovi, ktorého sily bojujú proti vláde podporovanou OSN v Tripolise.

„Tu v Berlíne sa musí potvrdiť prímerie. Haftarove agresívne správanie sa musí zastaviť, aby mohol nastať politický proces a urovnanie sporu,“ uviedol Erdogan.

Putin zase pripomenul, ako na svojom stretnutí v Istanbule 8. januára „urobili veľmi dobrý krok vyzvaním bojujúcich strán v Líbyi, aby ukončili nepriateľské akcie“.

Napriek niekoľkým porušeniam prímeria „obe strany počúvali našu výzvu a ukončili rozsiahle vojenské akcie,“ uviedol Putin.



Erdogan tiež poznamenal, že Turecko a Rusko si v poslednej dobe užívali „veľmi dobré“ vzťahy a vyslali jasný signál niektorým západným krajinám.

„Napriek tlaku, ktorému sme čelili, sme dohodu pre systémy S-400 rozhodne implementovali bez toho, aby sme ohrozili naše národné záujmy,“ uviedol turecký prezident.

USA sa opakovane pokúšali ovplyvniť Ankaru, aby zrušila nákup ruských protiraketových systémov S-400, Turecko to však odmietlo.

Na stretnutí, ktorého hlavná téma je dosiahnutie trvalého prímeria medzi Haftarom a jeho rivalom Fayezom al-Sarrajom, sa zúčastní približne 11 krajín vrátane Ruska, Turecka, Británie, Francúzska, Nemecka, USA a niekoľko medzinárodných organizácií.

MIMORIADNE: Rozhovory v Berlíne sú „dôležitým krokom“ na nastolenie prímeria v Líbyi, vyhlásil Erdogan
Nadchádzajúce rozhovory v Berlíne sú „dôležitým krokom“ na zastavenie dlhotrvajúcej občianskej vojny v Líbyi. Uviedol to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pred nedeľnými rokovaniami. Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | Marek Molnár