Mexickému migrantovi odmietli dať azyl. Na moste pri hraniciach si podrezal hrdlo
09 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Odmietnutý mexický žiadateľ o azyl si v stredu podrezal hrdlo na moste cez rieku Rio Grande, ktorý spája mexické mesto Reynosa s americkým mestom Pharr v štáte Texas. S odkazom na dva nemenované mexické bezpečnostné zdroje o tom informovala agentúra Reuters.


Mexické ani americké úrady zatiaľ prípad nekomentovali. Motív činu tak zostáva nejasný, migranti z Latinskej Ameriky sa však často obávajú násilných gangov, ktoré pôsobia na severe Mexika.

"Spáchal samovraždu," vyhlásil jeden zo zdrojov Reuters. Podľa druhého z nich vytiahol utečenec okolo 17:00 miestneho času na mexickej strane mosta nôž a podrezal si vlastný krk len niekoľko metrov od hranice. Stalo sa tak len krátko po tom, čo mu bol odmietnutý vstup do Spojených štátov.

Podľa Reuters existuje z incidentu krátke nekvalitné video, na ktorom sa muž v modrom tričku približuje k americkým pohraničníkom a následne pozdvihne ruku k svojmu krku. Na niekoľkých fotografiách je potom vidieť, že leží na zemi s podrezaným hrdlom v kaluži krvi. Pravosť fotografií ani videá však teraz nie je možné overiť.

Veľa migrantov z Mexika aj iných krajín Latinskej Ameriky tvrdia, že v Mexiku majú strach o svoj život kvôli silnejúcej prítomnosti násilných gangov a pašerákov ľudí. Počet vrážd v Mexiku v posledných dvoch rokoch dosiahol rekordné čísla. Kvôli dohode so Spojenými štátmi Mexiko posilnilo vnútroštátny dohľad nad pohybmi migrantov. Utečenci si preto na cestu na sever draho najímajú prevádzačov, ktorým sú však následne vydaní napospas.

USA: Trump ohlásil dohodu s Mexikom o migrácii, clá odložil na neurčito
Americký prezident Donald Trump oznámil, že zamýšľané uvalenie ciel na tovar dovážaný z Mexika do Spojených štátov "odložil na neurčito" po tom, ako tieto krajiny "dosiahli a podpísali" v piatok večer (miestneho času) dohodu o obmedzení nezákonnej... Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Niektorí migranti sa preto združujú do takzvaných karaván, čo sú sprievody až o niekoľkých tisícoch ľudí, ktorí cestujú spoločne, aby si zaistili bezpečie. Okrem cesty na sever k hraniciam s USA takto cestujú napríklad aj úspešní žiadatelia o azyl už žijúci v Spojených štátoch, ktorí chcú navštíviť rodiny v krajinách svojho pôvodu.

Americký prezident Donald Trump urobil z tvrdého postoja voči migrantom z Latinskej Ameriky jednu z ústredných tém svojho politického programu. V jednom príhovore z roku 2017 napríklad uviedol, že väčšina mexických žiadateľov o azyl sú násilníci a kriminálnici, ktorý prinášajú do Spojených štátov drogy a ďalšie problémy.