Strely USA a Iránu,zasiahli Sýriu a Líbyu: Čo je na stole, keď sa Putin stretne s Erdoganom
08 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Očakáva sa, že ruský prezident Vladimir Putin, ktorý príde do Turecka na veľké otvorenie plynovodu, bude diskutovať o nedávnej eskalácii americko-iránskeho konfliktu v Iraku so svojím tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informuje portál RT .


Putinova návšteva bola naplánovaná vopred a zahŕňala slávnostné otvorenie plynovodu „Turk Stream“, plynovodu, ktorý beží pod Čiernym morom z Ruska do Turecka. Bolo tiež naplánované stretnutie s Erdoganom v Istanbule a na prediskutovanie bezpečnostnej situácie v regióne.

Irak však narazil cez noc na vrchol programu, keď Irán odpálil minulý týždeň na letisku v Bagdade dve salvy rakiet na amerických základniach ako odplatu za štrajk v USA, ktorý zabil generála Islamského revolučného gardového zboru Qassem Soleimani.

Keď padla noc vo Washingtone, nevyzeralo to, že by USA ani Irán nechceli eskalovať veci ďalej, ale možná horúca vojna medzi nimi je určite dôvodom na obavy Moskvy aj Ankary.

"Náš región je unavený neustálymi zrážkami zo zásahu vonkajších síl," uviedol hovorca Erdogana Ibrahim Kalin novinárom začiatkom týždňa. Turecko dodalo Iránu aj USA výzvu, aby "znížili napätie."

Ďalšou aktuálnou témou je rozhodnutie Erdogana zasiahnuť v Líbyi. Turecko sa snaží podporovať vládu národnej dohody (GNA) v Tripolise, medzinárodne uznávaný režim, ktorý bol obmedzený na kontrolu nad hlavným mestom, zatiaľ čo líbyjská národná armáda (LNA) generála Khalifa Haftar drží väčšinu zvyšku krajina. Haftar vyhlásil reakciu džihádu a prisľúbil vyhnať všetkých zahraničných „útočníkov“.

TurkStream sprístupnia od januára i južnej Európe (Peter Iskenderov)
Komentár Petra Iskenderova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Erdogan a Putin tiež nevidia Sýriu z očí do očí. Turecký vodca bol nešťastný z jazdy sýrskej armády na ostrove Idlib, ktorý je poslednou zvyšnou pevnosťou tureckých „miernych povstalcov“, medzi ktoré patria aj afilácie Al-Káidy. Kalin povedal, že Turecko nevidí prezidenta Bašára Assada ako „vodcu schopného vziať krajinu do budúcnosti“.

Na druhej strane Rusko podporuje vládu v Damašku, kde sa Putin v utorok na krátku prekvapivú návštevu zastavil. Po špeciálnom vojenskom briefingu sa Putin a Assad vybrali na prechádzku a navštívili historickú mešitu a pravoslávnu katedrálu.