Na vojenskú základňu s americkými jednotkami dopadli iránske rakety
08 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Najmenej deväť rakiet zasiahlo v stredu irackú vojenskú leteckú základňu Ajn al-Asad v západoirackej provincii Anbár, kde sú dislokované americké a spojenecké jednotky. Informovala o tom agentúra AFP.

K zodpovednosti za útok sa podľa agentúry AP prihlásili iránske revolučné gardy.

Raketový útok na základňu, ktorá sa nachádza približne 160 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad, je podľa iránskych médií odvetou za minulotýždňový útoku, pri ktorom zahynul iránsky generál Kásem Solejmání.

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v reakcii uviedlo, že Iránske ozbrojené sily odpálili "najmenej desať" balistických rakiet na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých sa nachádzajú americké a spojenecké jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

Do ulíc Damasku sa vracia mier. Vyhlásil Putin v Sýrii
07 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"V utorok približne o 17.30 h (23.30 h SEČ) odpálil Irán proti dvom základniam, kde sa nachádzajú americké a koaličné sily, viac ako desať balistických rakiet. Je zrejmé, že tieto rakety boli odpálené z Iránu, a ich cieľom boli najmenej dve základne, kde sú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany.

Podľa Pentagónu sa terčom iránskeho raketového útoku stali vojenská letecká základňa Ajn al-Asad na západe Iraku a základňa v provincii Arbíl na severe krajiny. Médiá predtým uviedli, že terčom útoku bola len základňa Ajn al-Asad.



Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".

Zabitie iránskeho generála je hrubým porušením medzinárodného práva,myslí si Fico
Zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního považuje strana Smer-SD za hrubé porušenie medzinárodného práva. Dianie v Iraku a Iráne je ohrozením stability a medzinárodného mieru. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Robert... Čítať ďalej
07 | 01 | 2020 | TASR