Ohromné teplo z austrálskych požiarov vytvára vlastné systémy počasia
04 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Obrovské teplo z lesných požiarov, ktoré ničia Austráliu, vytvára vlastné systémy počasia, vrátane suchých búrok s bleskami a ohnivých tornád. Požiarna služba štátu Nový Južný Wales (RFS) varovala, že kvôli plameňom na pobreží vzniká približne 287 kilometrov južne od Sydney vlastný meteorologický systém, búrka spôsobená ohňom. Informoval portál eurozpravy.cz .


Poveternostné podmienky sú podľa agentúry Reuters výsledkom tvorby mrakov zvaných pyrocumulonimbus (kumulonimbus flammagenitus). Tieto mraky vznikajú v dôsledku tepla a dymu uvoľnených z požiarov, zvyčajne požiarov veľkých lesných porastov. Majú vysoký podiel produktov horenia a našedlú farbu, je pre nich charakteristický výskyt bleskov a hrmenie a môžu ich sprevádzať aj extrémne javy, ako sú tornáda.



Vyskytujú sa po celom svete, austrálska Rada pre klímu však v minuloročnej správe varovala, že kvôli globálnym klimatickým zmenám sa môžu začať v krajine objavovať častejšie.

V pondelok ohnivé tornádo zabilo jedného z hasičov, keď prevrátilo hasičské auto, v ktorom sedel. Na to poukázal aj komisár RFS Nového Južného Walesu Shane Fizsimmons, keď sa ho opýtali na počasie spôsobené ohňom.

Pyrocumulonimbus je búrkový mrak, ktorý sa vytvára z dymového oblaku ohňa, pretože intenzívne teplo z ohňa spôsobuje, že vzduch rýchlo stúpa a priťahuje chladnejší vzduch. Ako mrak stúpa a potom sa v nízkych teplotách hornej atmosféry ochladí, zrážky ľadových častíc v hornej časti mraku vytvárajú elektrický náboj, ktorý môže byť uvoľnený ako blesk. To môže spôsobiť nebezpečné a nepredvídateľné zmeny v správaní ohňa, čo zhoršuje boj s požiarmi, a môže tiež vytvárať blesky, ktoré spôsobia nové požiare. Stúpajúci vzduch tiež môže podnietiť vznik silného vetra, ktoré spôsobuje šírenie ohňov.

Austrálske letectvo a námorníctvo sa pripravujú na „najväčšiu evakuáciu ľudí“ z Viktórie (VIDEO+FOTO)
V súčasnosti prebiehajú plány na evakuáciu niekoľko tisícok uviaznutých obyvateľov z komunít, ktoré sú spustošené ohňom. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Marek Molnár