Prekvapenie: Sorosovi mladí demokrati nenávidia Viktora Orbána
21 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

V Maďarsku stále viac ľudí nakupuje aj cez internetový obchod Amazon. Zásielky posielajú aj do našej krajiny, takže sa oplatí nakupovať vianočné darčeky aj týmto spôsobom. Môžete sa tak vyhnúť behaniu po obchodoch. V neposlednom rade tu nájdeme zvláštne prekvapenia, ako napríklad notesy a tričká, ktoré predávajú americký mladí demokrati (Young Democrats).


Najprv pár slov o týchto „predajcoch“. Mladí demokrati z Ameriky sú politickou mládežníckou organizáciou Americkej demokratickej strany už od roku 1932. Hovorí sa, že sú najväčšou komunitou pre mládež v USA a vítajú progresívnu mládež vo veku od 13 do 35 rokov. Tento rok, v lete si zvolili svojho federálneho prezidenta Joshuu Harris-Tilla, ktorý zverejnili svoj politický manifest na roky 2019 - 2021. V bežných prípadoch mladých amerických demokratov existuje len niekoľko zaujímavých bodov ich programu, ktorým sa oplatí venovať pozornosť z rôznych dôvodov. Išlo napríklad o drogovú liberalizáciu, legalizáciu eutanázie, či konštitučné právo na potrat. 


V prvom rade sú však proti akémukoľvek zákonu, ktorý ukladá povinnosť voliť alebo sa zaregistrovať vo voľbách. Nie všetky členské štáty USA sú povinné pri hlasovaní poskytnúť dôkaz totožnosti a tam, kde áno, nemusia preukazovať preukaz totožnosti s fotografiou, ale voliča identifikujú inak. Pre nás Maďarov a skutočne pre všetkých Európanov sa toto nariadenie môže zdať absurdné, pretože máme pocit, že môže viesť k zneužívaniu. Ale demokratom ide práve o to! Pretože chcú ovládať hlasy rôznych menšín a „utláčaných“. Spoliehajú sa na hlasy nelegálnych prisťahovalcov, najmä z Mexika a ďalších latinskoamerických krajín. A v ich prípade skutočnosť, že nemajú úradný dokument, deklarujúci ich občianstvo v USA, veci zhoršuje. 


Iohannis odmieta Orbánovu spoluprácu v strednej Európe
Nemyslím si, že by sme mali v EÚ vytvoriť nové trhliny, vyhlásila rumunská hlava štátu. Čítať ďalej
18 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová

Mladí demokrati samozrejme nemôžu obísť problematiku zmeny klímy. Naskytá sa ale otázka, aké vážne je ich presvedčenie plniť to, keď žiadajú nedosiahnuteľné plnenia. Napríklad chcú, aby sa USA stali uhlíkovo neutrálnymi do roku 2030. Vyhlasujú to pravdepodobne bez hlbšieho premýšľania o dôsledkoch takejto náhlej drastickej zmeny na hospodárstvo a trh práce a nepriamo aj na všetkých pracujúcich.


Tento rok bola najväčšou témou americkej verejnosti debata o potratoch. Štáty ovládané republikánmi začali zavádzať obmedzenia týkajúce sa potratov. V niektorých prípadoch takmer úplného zákazu. Jedným zo spôsobov ako to dosiahnuť, je vytvoriť takzvaný zákon o srdcovej frekvencii. Ten by zakázal potrat, ak má plod už srdcový tep. Tento návrh vyvolal obrovské protesty, najmä medzi radikálnymi feministkami, ktoré zvyčajne - prekvapujúco nepatria - do volebného tábora Demokratickej strany. Mladí demokrati odpovedali, že sú proti akémukoľvek právnemu predpisu, ktorý vyžaduje „zbytočné lekárske zásahy“, ako napríklad vyžadovanie „právnych lekárskych postupov“ na podstúpenie ultrazvuku alebo iných vyšetrení alebo poradenstva pred takýmto zákrokom. Ide jednoznačne o to, aby tehotné ženy mohli okamžite prerušiť svoje tehotenstvo, bez akýchkoľvek prekážok. Obávajú sa, že matka by mohla zmeniť názor, keď by na ultrazvukovom monitore uvidela dieťa vyvíjajúce sa v jej lone.


Pozrime sa ale na to, aké skvelé dary ponúkajú mladí demokrati na Amazone. Tí, ktorí trpia vážnou fóbiou z Orbána, by určite ocenili zápisník, do ktorého môžu zapisovať svoje fustrácie, prípadne by mohli chodiť oblečení v zodpovedajúcom tričku.


Osobitne zaujímavý je zápisník s názvom Stop Orban , ktorý nesie označenie #O1G používané maďarskou opozíciou minulý rok. Toto logo má však zmysel iba v maďarčine. Ako sa teda dostane na titulku brožúry predávenej americkou politickou mládežníckou organizáciou? Nemôžeme predpokladať, že opozícia nadáva  na vládu a premiéra v zahraničí ... áno, ale. Som si istý, že mladí americkí demokrati to nevymysleli sami.


V každom prípade, tovar predávaný Mladými demokratmi na Amazone sa venuje iba dvom témam: Brexitu a maďarskému premiérovi. Takže iba tieto dve veci dnes trápia progresívnu mládež v zahraničí.


Cirkus v maďarskom parlamente: Orbánovi na protest "ukradli" stoličku!
Opozičný poslanci maďarského parlamentu rokovali na protest proti návrhu koalície sprísniť rokovací poriadok. Poslanci trávili celú noc zo stredy na štvrtok v parlamente. Na protest proti návrhu sa počas rokovania poslanec Jobbiku sa Péter Jakab... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | redakcia