Ministerstvo obrany plánuje vyzbrojiť vrtuľníky Black Hawk ešte pred voľbami
13 | 12 | 2019 I SITA

Vrtuľníky Black Hawk plánuje Ministerstvo obrany SR prezbrojiť ešte pred parlamentnými voľbami. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa rezortu Danka Capáková. Nateraz nie je známa výška nákladov, ktoré chce ministerstvo do výzbroje investovať. Za deväť kusov UH-60M bez výzbroje Slovensko zaplatilo viac ako 228 miliónov eur. Nákup uskutočnilo ministerstvo obrany ešte počas pôsobenia Martina Glváča (Smer-SD) cez americký vládny program s tým, že ich neskôr Ozbrojené sily SR dodatočne vybavia.


„Projekt sa už realizuje. Zo strany ministerstva obrany boli už zadefinované požiadavky na vyzbrojenie a nasleduje proces ich obstarania,“ potvrdila Capáková. Ministerstvo čaká ešte na posledné tri kusy vrtuľníkov. Oproti pôvodnému plánu, že budú dodané do konca tohto roka, nastal mierny sklz. „Posledné tri vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk budú dodané na Slovensko začiatkom roka 2020. Posun termínu bol odkonzultovaný a po vzájomnej dohode schválený, čo umožňuje dohoda - „Letter of Acceptance“, na základe ktorej boli vrtuľníky cez FMS objednané,“ dodala hovorkyňa.

Na potrebe dodatočného vyzbrojenia sa zhodli nedávno koaliční aj opoziční poslanci. Otázne je, akým spôsobom bude výzbroj ministerstvo obstarávať, pretože premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) viackrát zopakoval, že pred parlamentnými voľbami už o veľkých armádnych projektoch vláda rozhodovať nebude.